A fogorvos válaszol

foggyulladás, antibiotikum

.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Másfél hónapja a fogorvos elkezdte gyökérkezelni a bal hátsó fogamat. A 3. alkalom után is gyulladás látszódott a gyökéren a röntgenen, ezért specialistához (mikroszkópos gyökérkezelésre) küldött. Oda viszont várni kell, ők fognak jelentkezni az időponttal. Addig is kaptam antibiotikumot (penicillint), de már 3. napja szedem és semmi javulást nem érzek. Igazából a fogam nem fáj, illetve néha érzek szúrkálást az ínyemben; az arcom ami fáj, mintha valami feszítene belül, egészen a szememig, néha olyan mintha valami nyomná belülről a szemem, szinte már zavaróan a nézésbe. Félek, nehogy valami baja legyen a szememnek, mert szerintem már teljesen szét van terjedve a gyulladás az arcom bal felében. A kérdésem az, hogy hathat az antibiotikum a fog megnyitása nélkül? Én úgy tudtam, hogy a fogat meg kell nyitni, hogy a genny távozni tudjon. A fogorvos viszont azt mondta ő már nem nyúl hozzá, mert minden megnyitásnál esély van a baktériumok bejutásának. Meddig szabad ezzel még várni? Inkább menjek vissza hétfőn és húzassam ki? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően a fogak gyökerének gyulladásáról akkor beszélünk, ha a szuvasodás eléri a fog élő részét (pulpát), ami ereket és idegeket tartalmaz. Ritkább esetben ezt kiválthatja pl a fogak lecsiszolása, előkészítése pl. egy hídpótláshoz.

Két típusús foggyökér gyulladásról beszélhetünk:

Az akut gyulladás az éppen elhaló idegszövet gyulladása, ez rend szerint igen nagy, heves fájdalommal jár. Ilyenkor a fog élő része, az idegszövet van gyakorlatilag begyulladva. Ez a folyamat, a fog elhalása akár több napig is eltarthat. Rohamokban jeletkező, jellemzően igen heves fájdalom kíséri. Ebben az esetben a fog kinyitása, kitisztítása és gyógyszeres zárása rend szerint megoldja a nagy fájdalmat. Amennyiben több ülésben végzik el a gyökérkezelést, a kezelések közötti időkben jellemzően kisebb panaszok előfordulhatnak, pl kocogtatásra, elektromos fogkefe rezgésére érzékeny lehet az érintett fog. Ebben az esetben felesleges az antibiotikum adása, hiszen ilyenkor a szájüregi baktériumok a fog gyökércsúcsára még nem jutottak el, csak az idegszövetet támadták a fogban. Gyulladás a csontban még nincs.

A másik típusú, úgynevezett krónikus gyulladás esetén a fogban található erek és idegek már elhaltak. A fognak megszűnik a szájüregben található baktériumok elleni védekező képessége, így azok bejutnak a fogon belülre. Az ott található elhalt szövetek tökéletes táptalajt biztosítanak a szaporodáshoz. Sajnos ebben az esetben immunrendszerünk a fogon belül már képtelen védekezni, hiszen megszűnt annak vérkeringése, ami az immunsejteket a megfelelő helyre szállítaná. Kizárólag a fogy gyökércsúcsi részén, gyakorlatilag a kijáratnál tud gátat szabni a baktériumok terjedésének. Ilyenkor a gyökércsúcsi részen kialakul egy gyulladás, aminek már a röntgen felvételeken is látható nyoma van. Ebben az állapotban van jelenleg Ön.

A krónikus gyulladásokra jellemző, hogy sajnos akár hosszú hónapokig, évekig is nőhetnek teljesen fájdalommentesen. Vagy rutin szűrővizsgálat alkalmával készített panoráma röntgenen vesszük észre ezeket a fájdalommentes gyulladásokat, vagy a páciens jelentkezik, amikor a krónikus gyulladás akut szakaszba vált, és elkezd fájni. Harmadik lehetőség, amikor egy másik orvos küldi hozzánk a pácienst úgynevezett góckutatásra, hiszen ezek a krónikus gyulladások állandó munkát jelentenek az immunrendszernek, és sajnos hosszú távon egyéb, első körben nem a fogakhoz köthető elváltozásokkal jár, pl: ízületi panaszok, bőrkiütések, foltos hajhullás stb..

A krónikus gyulladások kezelése a következő: az érintett fogat ki kell nyitni, az összes csatornát fel kell tárni és az elhalt szövettörmelékeket el kell távolítani onnan. Ezt különböző műszerekkel és erős fertőtlenítő/öblítő szerekkel végezzük. Ezt követően a gyökércsúcs körül kialakult gyulladás méretétől függően (amit érdemes CT felvétel készítésével megvizsgálni) dönti el a kezelőorvos, hogy azonnal készít-e gyökértömést, vagy pedig gyógyszeres töméssel zárja-e le a fogat. A fogak nyitva hagyása kizárólag akkor megengedett, ha a kinyitást követően dől a genny a fogból, és akkor is legkésőbb 24 óra múlva gyógyszerrel le kell zárni a fogat, hogy ne menjen be több baktérium.

Krónikus gyulladás esetén, akár a fog kinyitását megelőzően, akár előtte lehet ideiglenes megoldás az antibiotikum adása. Rend szerint ezt csak akkor szoktuk elrendelni, ha a fent említett krónikus gyulladás fájdalommal jár akár a kezelés előtt, akár utána. Ez gyakorlatilag segít az immunrendszernek, hogy a csontban kialakult elváltozást visszafogja.

Szóval én semmi esetre sem javaslom a fog eltávolítását. Antibiotikum szedése, és a fog gyökércsatornáinak megfelelő tisztítása után még nagyobb gyulladások mellett is tartható lehet egy fog. A kialakult elváltozások gyógyulási ideje hónapokat vesz igénybe, és teljesen eltűnni csak egy jó gyökértömés után szoktak, ezt hosszú ideig kb. fél évente készített röntgenekkel kontrollálni kell.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk