A fogorvos válaszol

Foghiány pótlása fémkerámia koronával

K. Katalin

Tisztelt szakértő!

Felső fogsorom a metsző, a szemfogak és legutolsó őrlőfogak kivételével hiányos volt. A szemfogak és a leghátsó fogak lecsíszolása után a pótlásra fémkerámia korona és híd készült.
Az orvos egyszer felrakta ragasztó nélkül, mivel úgy tűnt jól illeszkedik ideiglenes ragadztóval felragasztotta. Csak itthon láttam, hogy a lecsíszolt szemfogamon lévő korona alján jólláthatóan átlátszik a fém. Csúnya.
Kérdéseim: Javítható az ilyen gyártási hiba? Le kell venni ehhez az egyébként jól illeszkedő koronát? Ha leveszik sérülhet az egész korona, híd, alatta a csonk? Ami még furcsa, hogy rágofelületek sem egyformák jobb és bal oldalon, a bal oldali fogsor külső része magasabb, a rágófelület befelé lejt, jobb oldalon ez pont fordítva van. Kívül alacsonyabb, belül
magasabb. Nem szép, és félek még problémát is okozhat. Mivel nem végleges a felragasztás kockázatmentesen orvosolható a probléma?
Rossz tapasztalatom volt a csiszolás utáni ideiglenes korona felrakása és leszedesekor, durván feszegették, rángatták, a korona beesett a számba stb. Legszívesebben így hagynám mert gyorsan megszoktam, de ha belenézek a tükörbe, csalódott vagyok.

Válasz

Kedves Kérdező!

Hosszú távon ideiglenes ragasztóval eleve nem maradhat a pótlás, mert alatta tönkre fognak menni a fogak.

A pótlással kapcsolatos észrevételeit az azt készítő kollégának kellene jeleznie. Nekem semmilyen információm nincs a pótlásról, annak  anyagáról, az Ön harapási formájáról, az occlusióról (alsó felső fogak érintkezése), így a megfelelő információk hiányában tájékoztatni sem tudom Önt!

Amíg nem ragasztják be végleges ragasztóval a készült hídat, addig elvileg minden probléma orvosolható.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk