A fogorvos válaszol

foghíd cseréje

.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az alábbi problémámban kérem a szíves segítségüket:

A bal felső 5-ös és 6-os fogamon híd van kb. 10 éve. Az 5-ös fog csapos, gyökérkezelés történt a felhelyezéskor.
Soha nem tapasztaltam sem fájdalmat sem érzékenységet.
Az utóbbi napokban rágózás közben észleltem, hogy a híd enyhén mozog.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy esztétikai problémát már korábban tapasztaltam, vagyis, hogy a híd nem zárt rendesen és a 6-os fog kilátszott.
Rögtön el is mentem egy fogorvosi rendelőbe, (annak ellenére, hogy betegesen félek a fogorvosoktól, gondolom sok ilyet láttak már, de a sajnos a rosszabbak közé tartozom) megállapították, hogy valóban mozog, de csak a híd, a fogak nem. Aminek az lehet az oka, hogy a ragasztó ideje kezd lejárni.

Nem szeretném a kollégáikat bántani – többen is voltak az általam felkeresett rendelőben – de csak az implantátumról beszéltek folyamatosan és csak kinevettek azért, amiért én nem szeretnék.
Minden racionális okot megértek az implantátummal kapcsolatban, tudom, hogy az lenne a legpraktisuabb megolás és egyszer valószínűleg az lesz a vége, de most olyan szakaszában vagyok az életemnek, amikor egyszerűen képtelen lennék erre.
Azonban iszonyatos szégyen lenni, ha például egy közös munkahelyi ebéd közben leesne a hidam.
Lehetséges egy újabb hidat készíteni és azt felragasztani ismételten x évre?
Létezhet ilyen megoldás?
A rendelőben nem mondták, hogy ilyen nem lehetséges, és az ellenkezőjét sem.
Nem feltételezném, hogy ennek anyagi okai vannak, inkább azért, mert ez a leghosszabb ideig tartó megoldás, így egy fogorvos gondolom ezt javasolja.

Köszönöm szépen a segítségüket!

Válasz

Kedves Kérdező!

Azt, hogy lehetséges-e újra a híd készítése, minden esetben a meglévő fogak állapota határozza meg. Az Ön esetében, ha jól értem van egy 5-ös fog, amit már gyökérkezeltek, és csapoztak. Csapos felépítésből alapvetően 2 nagyobb csoport létezik, az egyik az öntött csap, ami fémből van, és fogtechnika készíti el, a másik csoportba pedig a fogászati székben „beragasztható” fajták készülnek.

Amennyiben a csapos felépítéssel rendelkező fog gyökércsúcsi részén gyulladás van (már gyökérkezelt fogról van szó, ez előfordulhat), úgy a fog újragyökérkezelése csak a csapos felépítés eltávolításával lehetséges. Öntött csapok esetében ez nem minden esetben éri meg. Amennyiben nagyon kevés pl. a maradék foganyag, úgy jó eséllyel fog vagy már a csap eltávolításakor eltörni a fog, vagy az elkövetkező pár évben.

A fenti példa pusztán csak egy lehetőség, hogy miért is ajánlottak Önnek implantátumot ebben a szituációban, és még jópárat fel tudnék sorolni.

Pontos válaszért természetesen látni kellene a fogakat „szájban”, tehát szükség van egy alapos szájvizsgálatra, illetve a fogakról készült röntgen felvételek megtekintésére.

Amennyiben a híd levétele időben elhúzódik, úgy annak mozgása miatt félő, hogy valamelyik foga törni fog, illetve ha a hídpótlás az 5-ös fogba készült csappal együtt mozog, úgy az idő előrehaladtával fokozatosan nő a fog elvesztésének esélye, hiszen a benne mozgó csap repeszti a fogat. Így javaslom a a híd levételének mielőbbi időpontját.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk