A fogorvos válaszol

Foghúzás utáni szúró ínyérzékenység

Tisztelt Doktor Nő!Pénteken múlt két hete, hogy kihúzták két felső fogamat: a bal 6-ost és a jobb 5-öst. Nem voltak fájdalmaim sem a húzás közben, sem az azt követő gyógyulási időszakban. Igaz nagyon figyeltem rá, hogy ne kerüljön a sebbe étel (a nyelvemmel sem piszkáltam az ínyem), majd 1 hétig csak az előtte lévő fogaimmal ettem, és csak ezután kezdtem normálisan rágni. Ekkora vettem észre, hogy a jobb 5-ösnél egyrészt nem annyira sima az ínyem, mint a másik húzás helyén, illetve ha pl. nyelvvel erősen megnyomom felette az ínyem a nagyörlő irányában (amerre egyébként a fog gyökere görbült is egy kicsit egy korábbi panorámaröntgen tanulsága szerint), akkor szúró fájdalom lép fel. Viszont a foghíj előtti és utáni fogak rágáskor maximálisan terhelhetőek fájdalommentesen! Ennek a szóban forgó kisörlőnek korona része már alig volt, így meg kellett rendesen szenvednie vele a fogorvosnak, de végül sikerült feltárás nélkül kihúznia. A gyökércsúcson viszont volt egy gennyzacskó is. Nem vettem észre, hogy ebből kifolyólag valami extra „takarítást” végzett volna a fogmederben, de nem is tudom ez mennyire szokás és szükséges. Annyit mondott, hogy 3 hónap múlva jöjjek vissza egy kontroll röntgenre, és lehet csontpótlásra lesz szükség a komplikációk miatt a jobb 5-ösnél az implantátumos pótlás előtt. Akart felírni Dalacint, de amikor mondtam neki, hogy egy náthás megbetegedés végett a kezelést megelőzően 5-6 nappal vettem be az utolsó szem Sumamedet, akkor inkább mégsem írta ki az antibiotikumot, csak a cataflam fájdalomcsillapítót. Bíztam benne, hogy majd elmúlik az ínyérzékenység, de ez eddig nem történt meg. Annak ellenére, hogy az evésemre gyakorlatilag nincs hatással ez a panasz, idegesít, hogy mi okozza. Feleslegesen izgulok emiatt, vagy utókezelésre lesz szükségem?Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Az íny és az alatta levő csontszövet regenerálódáshoz több időre van szükség! A nyelvével továbbra sem szabad piszkálni a területet! Ha fájdalom alakulna ki, kérem keresse fel a beavatkozást végző kezelőorvosát!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk