A fogorvos válaszol

Foghúzás vagy műtét

C. Zsuzsanna

A fölső 6-os fogam gyökérkezelt, betét is van benne. A szájpadlás felőli gyökérnél van valami elváltozás, ami miatt begyulladt, bedagadt az arcom, antibiotikumot kaptam rá. Az orvos rám bízta a döntést, hogy kihúzatni szeretném vagy műttetni (felnyitják az ínyt és onnan tisztítják meg a területet), de azt mondta, hogy ilyen hátsó fognál a műtét elég bonyolult. A kérdésem az, hogy ha a műtétet választom, az mennyire macerás? Elérhető-e mindhárom gyökér? Elegendő-e egy beavatkozás? Lehet-e hogy a műtét után is húzni kell végül? A foghúzást vagy a műtétet javasolnák az eddigi tapasztalataik alapján?

Válasz

Kedves Kérdező!

Ha jól értem, Önnek két opciót ajánlottak fel. Az egyik a fog eltávolítása, a másik egy úgynevezett rezekciós műtét, amikor csak a gyulladást veszik ki a gyökércsúccsal együtt, de a fog bent marad.

Véleményem szerint a rezekciós műtét a gyökértömés cseréje nélkül, egy nagy százalékban kudarcra ítélt beavatkozást. A gyökércsúcs körül lévő gyulladás oka a fog gyökércsatornáiban lévő baktériumok tömege, ami abból fakad, hogy a gyökérkezelést végző orvosnak sajnos nem sikerült teljesen kitisztítania a kérdéses csatornákat. Így a műtét alkalmával, amennyiben a seb felől nem járnak sikerrel, újra kialakulhat az elváltozás.

Modern szemlélet szerint egy CT felvétel készítése után, amennyiben látunk rációt a gyökértömés cseréjére, előbb azt végezzük el. Ennek függvénye lesz, hogy szükség van-e szájsebészeti beavatkozásra. Sajnos valóban előfordul, hogy bizonyos méret felett már nem tudja a szervezet meggyógyítani az elváltozást, ilyenkor szükség lehet műtétre. Mikroszkópos gyökértömés csere esetén azonban ennek esélye igen elenyésző. Rendszerint a sikeres gyökértömés cserét követően nincs további beavatkozás.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk