A fogorvos válaszol

Foghúzás

K. Kriszti

Kedves Doktornő/Úr!
2019.novemberében a bal felső 7-es gyökérkezelt fogam mogyoró-evés közben letört.Azaz egy darabka letört belőle. Begyulladt az ínyem és december a panoráma röntgen valami árnyékot mutatott a gyökér felett. Készült ct is ,amin igazolódni látszott,hogy gyulladás van a gyökér felett,de az egyik gyökér túl is van tömve és nagyon közel van az arcüreghez,így nem kerülhet sor az újbóli gyökérkezelésre. Amúgy ez a gyökérkezelés kb 10 éve történt. Időpontot február 15-re kaptam,mert szájsebész távolítja el. Kérem tájékoztasson,hogy mire számíthatok fogeltávolítás során? A fogorvosom annyit mondott,hogy a gyökér mivel túl közel van az arcüreghez,ezért szájsebész húzza. Azóta is fenn áll a tompa fájdalom és az ínyem is gyulladt a fognál belül. Köszönöm válaszát! Kriszti

Válasz

Kedves Kriszti!

Részletes tájékoztatást látatlanban természetesen nem tudok adni Önnek.

Hasonló esetekben ezeket a fogakat úgynevezett sebészi feltárásban szokás eltávolítani, ami azt jelenti, hogy az ínyéből egy lebenyt képeznek (felhajtják azt a csontról), a fogat 3 darabba vágják a 3 gyökérnek megfelelően, vagy esetleg elfúrnak egy kis csontot, hogy minél atraumatikusabban lehessen elvégezni a beavatkozást. Ezt követően varratot fog kapni.

Komplikációként felléphet az arcüreg közelsége miatt annak megnyílása, tehát a fog eltávolítását követően közlekedhet a szájüreg az arcüreggel. Ezt varrattal zárják, és a megfelelő utasításokkal ellátják Önt. 

Hasonló fogak eltávolítása egy képzett szájsebésznek rutin beavatkozás, amit ma már fájdalommentesen el lehet végezni. Tartania a fog húzásától nem kell.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk