A fogorvos válaszol

Fogíny dudor

A. Bere

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !
Csináltatni fogom a fogam ,jelenleg olyan problémám van hogy a metsző fogam melletti fogon a fog feletti innyen van egy pukli ,ami nyomásra kémény érzékeny!Igazából ez már régóta ott van szerintem, sose foglalkoztam vele mivel nem okozott problémát, most viszont elkezdet fájdogálni ,készült pamoráma röntgen ,ott semmi nem látszik a fog is èpp !Kèt hónapja lett kihúzva a 2 vel visszább fogam ami begyulladt ,kikaparni kellett,nehezen gyógyult.
Kérdésem hogy ez lehet egy csontkinővés ami már régi dolog és most a foghiány ès a nem normál rágás miatt megfàjdult?Készülni fog rá korona ès félek nehogy utána legyen vele valami !Fogorvos aki nèzte a röntgent semmi eltèrést nem látott rajta ,kimutata volna a panoráma 2 D röntgen ha valami van ott ?
Köszönöm szèpen !

Válasz

Kedves Kérdező!

A panoráma röntgen felvétel alkalmatlan pontos diagnózis felállítására. Ezt a típusú felvételt szinte minden rendelő kéri első páciensek esetében, illetve évente javasoljuk készítését. Alapvetően ez egy áttekintő képet ad a fogai állapotáról, pl.: tömött fogak száma, van-e egyökérkezelt foga, foghiányok vannak-e, a maradék fogak eloszlása milyen ( a pótlások tervezésénél fontos szempont). Sajnos azonban részletes információval sem az új szuvasodások tekintetében, sem a gyulladásokkal kapcsolatban nem szolgál.

Az Önéhez hasonló esetben a minimum egy kis rtg felvétel készítése! Amennyiben pl. ez egy gyökérkezelt felső fog, úgy előfordulhat, hogy még ez a felvétel sem fogja tudni 100%-ban kizárni gyulladás jelenlétét. A lehető legpontosabb képalkotó eljárás a fogászati CT felvétel. Ez 3D-ben mutatja meg a valós viszonyokat. Természetesen ezt csak indokolt esetben végezzük. Konzultáció és szájvizsgálat alkalmával megvnézzük, hogy a foga kopogtatásra érzékeny-e, élő-e (hideg vattagómbóccal végzett vizsgálat ). Amennyiben felmerül gyulladás gyanúja és a kis rtg felvétel nem egyértelmű, CTt kérünk.

Mivel Önnek panaszos ez a foga, a korona készítését nem javaslom, amíg a gyulladás lehetősége teljesen nem lett kizárva.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk