A fogorvos válaszol

Fogíny

D. Diána

Tisztelt Orvosok!
Május végén június elején a jobb felső 6os fogamnál ami egy kb 12 éve gyökérkezelt fog gyulladás alakult ki. A fogorvos javaslatára dalacin majd amokil szedtem 2hétig. A fogínyen a duzzanat kifakadt genny formájában távozott a fájdalom elmúlt. Az ínyemen a kifakadt seb viszont azóta is megmaradt és mostanában volt, hogy újra egy kis gennyes kupac alakult ki amit fülpálcikával kibírtam tísztítani. Rendszeresen mosok azóta is reggel este paradontax fogkrémmel fogat,lysterin vagy odol med szájvízet használva mellé. Illetve szegfűszeg olajos vizes öblögetést szoktam még végezni. A kérdésem az volna, miért gyógyul ilyen lassan az ínyem? Mit hasznalhatnék még a szájápolásnál? Illetve az újra előforduló genny miatt esetleg újabb kezelés szükséges? Köszönöm előre is!

Válasz

Kedves Kérdező!

A gyökérkezelt fog mellett kialakult gyulladás nem ínyprobléma, hanem a gyökércsúcs körül kialakult gyulladás okozza. Sajnos mostanra akkora a csontveszteség, hogy a gyökércsúcsok körül lévő gyulladás utat talált magának a szájüreg felé, ezt hívjuk fistula nyílásnak, és ez az, amit Ön az ínyén érzékel.

Az erre a gyulladásra adott antibiotikum kúra tüneti kezelés, az okot SOHA! nem szünteti meg, ugyanis a gyulladás forrása a gyökérkezelt fog gyökércsatorna rendszerében van. Felső rágófogak esetében 3 nagy gyökér rögzíti az állkapocs csontban a fogat, azonban ebben a 3 gyökérben az esetek 95%-ában 4 csatorna van. Régebbi, illetve nem nagy nagyításon készült gyökértömések esetében a 4. járulékos csatorna feltárása rend szerint elmarad. Ez nem a kezelést végző orvos „hibája”, egyszerűen szabad szemmel nem látható a plusz csatorna bemenete, így az nem kerül kitakarításra. Emellett előfordulhat, hogy a másik 3 csatorna valamelyike sincs végigtömve, megfelelően kitakarítva.

Fenti esetben a gyökércsatorna rendszerben maradt, és bomlásnak indult ér-ideg képletek tökéletes táptalajul szolgálnak a szájüregi baktériumoknak, amelyek a csatorna rendszerben elszaporodnak. Immunrendszere a fogon belül már nem tud mit kezdeni ezekkel a baktériumokkal, hiszen ott már nincs vérkeringés, a fog halott, az immunsejtek nem jutnak be a fog belsejébe (emiatt az antibiotikum sem!). Védekezésül szervezete a gyökércsúcsokon, a csatorna végeknél hoz létre egy krónikus gyulladást. Ennek egyik jellemzője, hogy tünetszegény, így akár éveken keresztül észrevétlenül lehet jelen az Ön szervezetében, ezt hívjuk gócnak.

Jelen helyzetben a következő a teendő. Mivel egy fistula nyílással rendelkező felső moláris fogról van szó, ahol a fog felett az arcürege található (sokszor hasonló esetben már az arcüregre is ráhúzódik a gyulladás), a gyökértömés csere megkezdése előtt javasolt a CBCT felvétel. A kezelést kizárólag úgynevezett mikroszkópos technikával javaslom. Sajnos az a tapasztalat, hogy a rágófogak újrakezelése nagyítás nélkül meddő kezelést szül, a folyamattal sokszor elakadnak, a hiányzó csatornát nem találják meg, és a vége a fog elvesztése lehet.

A CT felvétel készítését mindenképpen előzze meg egy konzultáció, ugyanis a szájvizsgálat során kiderülhet olyan tényező (pl. repedés, törés, igen nagy mértékű csontvesztés) ami önmagában a fog elvesztését eredményezi, így a CT felvétel feleslegessé válik.

Amennyiben sem a fog újrakezelése, sem pedig a fog eltávolítása nem történik meg, úgy a gyulladás egyre nagyobb lesz, egyre több csont kerül elvesztésre.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk