A fogorvos válaszol

Fogínyproblémák.

A. Jenei

Üdvözlöm!
1-2 -éve amikor egy problémás fogat kezeltettem mellékesen megsúgta a fogdokim hogy kezdődő ínysorvadás áll fent nálam. Észre is vettem az utóbbi időben 4 fogamon szemmel láthatóan visszahúzódott az íny. Fogmosásnál néha szokott vérezni az íny viszont nem mondanám kifejezetten érzékenynek és begyulladni sem nagyon szokott. (Hetente- 2 hetente corsodyl szájvizet használok rendszeres napi 2x-i fogmosás mellett.) A fogkefék közül csak a lágy sörtéjűt tudom használni, az erősebbtől kisebesedik és vérzik az ínyem. Sensodyne fogkrémet használok, fogérzékenység miatt. A kérdésem az lenne ha ez valóban ínysorvadás milyen kezelési, lehetőségek állnak a páciens rendelkezésre?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Jenei András

Válasz

Kedves András!

Az „ínysorvadás” gyakorlatilag a fogakat tartó szövetek összességét jelenti, tehát nem csak az íny érintett, hanem az alatta található csont is. A kettő között egy speciális szalagrendszer tartja a fogat. Összességében ezt a rendszert nevezzük parodontiumnak, azt az állapotot pedig, amiben valószínűleg Ön van, krónikus parodontitisznek.

Ez egy folyamtosan romló állapot, ami sajnos a csont elvesztésével jár hosszú távon. Ön csak annyit lát ebből, hogy az íny húzódik vissza, valójában ez az eltűnő csontot követi. Ezt az állapotot egy speciális baktérium flóra tartja fent. Természetesen állapottól függően különböző kezelésekre lehet szükség, melyeket minden esetben megelőz egy szakorvosi konzultáció. Itt a parodontológus specialista felméri az eddigi csontveszteség mértékét, az esetlegesen nagyobb csontdefektusokat, értékeli a fogak prognózisát, és egy hosszú távú kezelési tervet állít fel. A cél, eltüntetni a nem kívánt baktérium flórát a szájüregből. Ennek csak egyik része a fogorvos által végzett kezeléssorozat.

Másik része a tökéletes szájhigiéne, aminek alapvető elemei a megfelelő fogkefe, és fogmosási technika mellett a különböző fogköz tisztítók használata. Ezek helyes használatára dental higiénés kolléganők tudják megtanítani.

A fentiekkel lassítható, időlegesen teljesen meg is állítható a folyamat.

Mivel most kizárólag akut ellátás végzése lehetséges, és a krónikus parodontitisz nyugalmi stádiumban (nincs akut fájdalommal járó gyulladás) nem látható el, most csak a tökéletes szájhigiéne fenntartása kivitelezhető. Azt javaslom, amint visszaáll az élet a normál kerékvágásba, keressen fel egy parodontológus szakorvost. Rendelőnkben Dr. Orbán Kristóf, illetve Dr. Bartha Boldizsár kollégáim várják Önt.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk