A fogorvos válaszol

Fogkő megelőzés

B. Lili

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Fogkő képződésre hajlamos vagyok sajnos, fel évente kell járnom tisztítàsra.
Megelőzésként Fogorvosom manuális fogkefének a Curaprox 5460at javasolta.
Érdeklődni szeretnék, hogy ennél jobb lehetne egy elektromos? És ha igen melyik?

Koszonettel: B.L.

Válasz

Kedves B.L.!

Véleményem szerint az Önnek ajánlt fogkefe az egyik legjobb választás. Az elektromos fogkefe is lehet jó, amennyiben megtanulja az ember jól használni. Személy szerint preferálom a váltott használatot, tehát pl reggel Curaprox, este elektromos.

Fontos kiemelni, hogy a fogkő megelőzésének egyik alapja a rendszeres, napi szintű fogköz tisztítás is. Ennek legjobb módja az úgynevezett fogköz tisztító kefékkel végzett napi rutin. Ezeket úgy kell elképzelni, mint miniatűr üvegmosó keféket. Minden fogközbe meg kell találni a helyes méretet. A front fogak területén alul előfordulhat, hogy nem fog beférni a legkisebb méret, ott a selyem a helyes választás.

Továbbá fontos elsajátítani a helyes fogmosási technikát. Erre otthon a legjobb megoldás, ha vesz patikában úgynevezett plakkfestő tablettát. Ezt fogmosás után kell szétrágni, kicsit „szétkergetni” a szánkban, és ahol lilára festi a fogakat, ott maradt még lepedék. Így lehet otthon visszaellenőrizni, hogy helyesen mosunk-e fogat.

Érdemes lehet esetleg még a legközelebbi fogkő szedésre elvinni a saját kis fogápoló szettet, és megkérni a dentálhigiénikus kollégát/orvost, aki a beavatkozást végzi, hogy mutassa meg/ellenőrizze le a fogak tisztításának módját.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk