A fogorvos válaszol

Fogkorona probléma?

.

Kedves Fogászat!

Tavaly nyáron a 2 frontfogamra cirkon koronákat rakattam. Az egyik frontfogam gyökere egy baleset során még 15 éve kitört, így elhalt a fog, viszont a 15 év alatt a gyökércsatorna elzáródott így nem tudták gyökérkezelni tavaly. A másik frontfog a balesetben letört, nem sérült a gyökere, nem gyökérkezelték. 29 éves lány vagyok, és nagyon megszendvedtem a fogaimmal a tavalyi évet. Nagyon nehezen sikerült olyan fogtechnikust találni, aki csodálatos koronákat készített. 1 hónapja azt veszem észre, hogy az egyik fogam az ínynél a kettes fog mellett egy kis pontban váladékozik. Ez az a frontfog, aminek kitört a gyökere korábban és el van halva. Szeptemberben még készült röntgen, semmit nem mutatott. Voltam 3 hete orvosnál is vele, azt mondta, hogy szépek, az ínyem is és nincs probléma. De most is váladékozik, és büdös. Nyomásra nem érzékeny sehol. Az ínyemen sincs elváltozás. Most nagyon megijedtem, mert tényleg nagyon megszenvedtem ezzel a tavalyi évet. Mi lehet ennek a váladékozásnak az oka? Sajnos el sem tudok menni senkihez a vírus miatt. Meg vagyok ijedve. 🙁
Várom válaszukat,
B.Fanni

Válasz

Kedves Fanni!

Fontos kérdés, hogy ez a váladékozás pontosan hol van. Ezt úgy értem, hogy közvetlen a fog és az íny határánál, vagy pedig a fog gyökércsúcsi részénél.

Összességében úgy gondolom, hogy pusztán egy röntgen alapján nem lehet 100%-osan kijelenteni, hogy minden rendben. A fogról készült kis röntgen felvétel egy 2 dimenziós képalkotó eljárás, ahol sajnos nagyon sok információ elveszhet.

A következő lépés egy CT vizsgálat lenne, mégpedig egy úgynevezett kis térfogatú felvétel, ami a legpontosabb képet adja.

Szerintem 3 dolog lehetséges:

1. A fogágy érintett, a váladékozás egy a fog és az íny között kialakult kis zsebből jön. Ez esetben ez úgynevezett parodontológiai probléma.

2. A fog el van repedve. Ennek sajnos gyakran nehéz a megállapítása, a tünetei közé nem mindig társul fájdalom. Ilyenkor rendszerint a repedés mentén látható elváltozás a készült CT felvételen.

3. A fog gyökércsúcsán alakult ki kis elváltozás. Amennyiben csak a hagyományos technikával próbálták gyökérkezelni a fogat, úgy előfordulhat, hogy a beszűkült csatornát ugyan nem találták meg, kezeletlen maradt. Ez azonban a baktériumoknak még mindig 7 sávos autópálya… Ilyen esetkben megoldás lehet az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés. Ezt pont ehhez hasonló esetekre találták ki, hiszen nagy nagyításon tudjuk keresni azokat a csatornákat, amiket szabad szemmel eddig nem találtak meg.

A rendkívüli jogrendre való tekintettel a mostani helyzetben valóban nem sok mindent tehet. Amennyiben „csak” a váladékozás áll fenn, úgy kiemelkedő szájhigiéne, fogköztisztítók használata javasolt.

Fellépő fájdalom esetén fájdalomcsillapító, nem múló fájdalom és/vagy dagadás mellett akut ellátóhely felkeresését javaslom.

Amint lehetséges lesz, egy CT felvétel készítése és egy mikroszkópos endodonciai konzultációt javaslok.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk