A fogorvos válaszol

fogmeder gyulladás

Tisztelt Doktor!A fájdogáló alsó 6-os fogam húzása után fogmeder/csonthártya gyulladásom lett. Visszamentem a szájsebészhez, ő 5 alkalommal gézcsíkot helyezett be, naponta cserélte. Valamennyit javult a helyzet, de nem lett igazán jó. Tíz nappal a húzás után kikaparta és újra bevéreztette. Azóta eltelt már 1 hét, a helyzet jobb, de továbbra is érzek feszítő érzést az állapcsomban, a fájdalom nappal tompa (elviselhető), de estefelé felerősödik, és muszáj fájdalomcsillapítót bevennem (1 Cataflam v. Nurofen este). Reggelente egészen jól vagyok. A seb szépen gyógyul a doki szerint, és türelem kell a teljes gyógyuláshoz. Kérdésem, hogy meddig tekinthető normálisnak még ez az állapot, mennyi idő alatt szokott tünetmentessé vcálni? Az esti erős fájdalom úgy érzem napok óta stagnál.Nyaralni (külföld, messze) szeretnék menni a 5 nap múlva, nem merek nagyon elindulni ilyen állapotban, félve, attól, hogy rosszab lesz. Ön szerint felmerülhetnek egyéb komplikációk ebben a gyógyulási szakaszban, vagy fájdalomcsillapítóval elindulhatok?

Válasz

A fogeltávolítást követő fogmedergyulladás bizonyos esetekben valóban több hétig elhúzódhat, de általában jól reagál a csíkcserékre. Nem szokatlan, hogy a fogmeder kikaparása (kürettálása) után is fennállnak egy ideig a panaszok, hiszen a szájüreg baktérium flórájának folyamatos jelenléte, a sebbe bekerülő ételdarabok mind hátráltatják a sebgyógyulást. Nagyon fontos, hogy a seb környezete midig tisztán legyen tartva, egy héttel a kürettálás után már javasolt szájfertőtlenítő öblögető használata. A gyulladt terület kíméletes melegítése fokozza a vérkeringést, így a szervezet immunrendszere könnyebben hozzáfér a gyulladásért felelős baktériumokhoz. Mindezek mellett, ha az elkövetkező napokban sem tapasztal javulást, azt javaslom, az elutazása előtt keresse fel kezelőorvosát egy kontrollvizsgálat céljából!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk