A fogorvos válaszol

Fognyaki érzékenyésg, érzékeny fogak

.

Üdvözlöm,

Az utóbbi időben nagyon sokat szenvedek attól, hogy 2-3 fogam nagyon érzékeny(Alsó, középső metszőfog és kisörlő, felső nagyörlő) .
Jártam fogorvosnál, aki azt mondta ez fognyaki érzékenység és nem tud vele mit kezdeni. A 2 örlő fogamon végzett hideg tesztet,és brutálisan fájt. Ezek a fogak ha megnyomom őket az íny tövénél, akkor fáj, tehát ténylegesen fognyaki érzékenyésg lehet a visszahúzódó íny miatt, de a metszőfogamnál ilyet nem tapasztaltam( az lehet sátsugrázó fájdalom is).
A fogorovosom tanácsa: Használjak sensitive fogkrémet.
Már nagyon régóta Zöld Elmex-et és elektromos fogkefét használok Sensitive módban. Illetve a napokban kezdtem ecsetlen az érintett fogakat Corsodyl öblögetővell, de még nem érzek javulást. Jelenleg ott tartok, hogy van koronát csináltatok az érintett fogakra, vagy kihúzás utáni fogpótlást kérek, mert lassan nem tudok enni sem.
Van valami más készítmény ami segíthet, vagy valami eljárás?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Fognyaki érzékenység esetén részemről a Sensodyne Rapid fogkrémet szoktam javasolni, az esetek döntő többségében beválik, arra azonban figyeljen a vásárlásnál, hogy ne a “whitening” típust vegye le a polcról! Esti fogmosás után úgymond “pakolásként” is lehet ezt alkalmazni a fogakra: egy feketeborsnyi mennyiséget dörzsöljön az érzékeny fognyakra, majd hagyja rajta, ne öblítse ki és ne igyon utána már aznap. Rendszerint néhány napon belül enyhülni szoktak a tünetek. Kiegészítésképpen javaslom, hogy kerülje a nagyon savas élelmiszerek fogyasztását is (citrusfélék, alma, bor és pezsgő, szénsavas üdítők, jegesteák).

A fogak eltávolítása nyaki érzékenység miatt túlontúl radikális megoldás lenne, ha önmagában más nem indokolja a foghúzást, nem gondolom, hogy bárki vállalná a beavatkozás elvégzését. Azonban vannak egyéb lehetőségek is, pl fognyaki tömés készítése (ha a fogak állapota ezt engedi), kifejezetten mély fognyaki kopás esetén gyökérkezelés. Mindenképpen a konzervatív kezeléssel kezdje (megfelelő fogkrém ill szájvíz: Corsodyl öblögető másra való, érzékeny fogakra a Colgate sensitive pro relief fogkrém és szájvíz is használni szokott). 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk