A fogorvos válaszol

Fognyaki tömés és gyökérkezelés

H. Brigitta

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Fél éve letört a felső hatos egyik csücske (a fog kb egyharmada). A törés mély volt, az ínyszél alá ért. Oldaltömés került bele, ami után fél évig egyre érzékenyebb volt ráharapásnál, fél év után most rosszabb lett, elkezdett nagyon fájni, pulzálóan. Pár napig Cataflamot szedtem, ami alig használt, majd gyökérkezelés lett belőle. A fog egyébként ép volt, nem volt szuvas és nem is volt elhalva. A három gyökérből az egyikben, a tömés felőliben váladékozás volt. Gyógyszeres tömés van benne pár napja. A fognyaki tömés maradt a helyén. Gyökérkezelés után megszűnt a nagyon erős pulzáló fájdalom, de ráharapásnál továbbra is érzékeny és enyhe feszítő érzés is van, kicsit olyasmi, mint amikor a bölcsességfogam készült előtörni. Előfordulhat, hogy a fogbél eltávolítása után a fognyaki tömés továbbra is nyom lágy szövetet vagy ideget? Lehet, hogy a gyulladás addig nem fog megszűnni, amíg a nyaki tömés változatlanul ott marad? Lehet mély nyaki tömés esetén fogmegtartó és koronamegtartó megoldást találni? Segíthet-e ebben az esetben a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fognyaki tömés gyógyszeres alábélelése? A gyökérkezelés 3D CBCT felvétel alapján készült, lehet így is észrevétlen egy gyökérelágazás?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy egészséges fog, hacsak nem éri ütés/baleset nem törik csak úgy le, valószínűleg szuvas volt a törést megelőzően.

Egy folyamatban lévő gyökérkezelés alatt normális, ha a fog ráharapásra, elektromos fogkefe rezgésére érzékeny, panaszos. Rendszerint az adott oldalon tiltjuk a harapást, hogy ne törjön tovább. A most meglévő tömés, ha annak zárása elégséges nem befolyásolja a gyökérkezelés menetét. Amennyiben nem zár jól, illetve nem tisztították ki a fog szuvas részeit rendesen, úgy a bakteriális felülfertőződés esélye nagyobb. Azonban ez nem most okoz gondot, hanem évekkel később, ha nem steril csatornákat tömtek le.

Egy nagy nagyítás alatt végzett gyökérkezelés általában sikeresebb, mint a hagyományos technikával készültek. Más a tömés technikája, a fog vegyszeres előkészítése és még sorolhatnám. A CT felvétel nagy segítség egy kezelés közben, hiszen egy 3 dimenziós térkép a kezelőorvosnak. Probléma akkor van, ha a CTn látható csatornát nem találják meg szabad szemmel.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk