A fogorvos válaszol

Fognyaki tömések utáni fájdalom a fogak érintésekor, tisztításakor, megnyomásakor és bedőlt fogak

M. Milady

Kedves Uniklinik!

Már több héttel ezelőtt több fogam is be lett tömve, a nyaki részen szuvasak voltak, volt ami mélyebben (felső 2-es fognál pl. 2 mm-t mértek befelé a fogbél felé), de volt ami éppen hogy csak, nagyon pici szuvas rész volt.

A problémám, hogy azóta betapad az étel ezen fogakhoz, ha hozzáérek ujjal (pl. étel kipiszkálása során), vagy kívülről pattanás kinyomásakor, fájnak. Vagy ha pl. zsömlét harapok teljes fogsorral és érintkeznek ezek a fogak is a masszívabb szendviccsel, ahol erősen kell tépni, harapni, fájdalmat érzek.

Korábban voltak már nyaki töméseim, soha nem volt semmilyen utófájdalom.

A korábbi nyaki tömések nem látszódnak a röntgen képen, ezek a mostaniak viszont mind látszódnak és eléggé középen helyezkednek el.

Lehetséges, hogy túl mélyre fúrtak és érintették a fogbelet, ideget, ezért fájnak, érzékenyek érintésre a tömések? Van a röntgenből nem lehet ezt megmondani, hiszen az két dimenziós és nem tudni, hogy „befelé” mennyit kellett fúrni a tömés készítése során?

Mi lehet a probléma? Ha valóban mélyre fúrtak (akár mert szükséges volt a szuvasodás kiterjedése miatt) akkor ezen fogakat gyökérkezelni kell? Vagy újratöméssel lehet próbálkozni, hátha az is megoldja?

A másik kérdésem, hogy az utóbbi 5-6 évben vettem észre, hogy valamennyi fogam mindkét fogsoron jelentősen befelé dől. Úgy értem, hogy a fogakon is látszik, hogy a külső felük „magasabb”, mint a belső. Mire utal a bedőlt fog jelenség? Az ínyem elvileg rendben van, most lett megnézve.

Köszönöm szépen szíves válaszaikat a szakembereiknek!

Válasz

Kedves Kérdező!

Nyaki tömések készítése után előfordulhat fájdalom, hidegre való érzékenység. Ki lehetne próbálni rá fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémeket. Amennyiben ez sem oldja meg rövid időn belül a dolgot, kontrollra menjen vissza a töméseket készítő kollégához.

A fogak „befele dőlését” leírás alapján sajnos nem tudom értelmezni, egy fogszabályozó szakorvos kollégával kellene megnézetni, hogy mit lehet tenni ez ügyben.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk