A fogorvos válaszol

Fogpótlás

B. Viktória

Üdvözlöm,

Mindkét oldalon alul a 6os rágók hiányoznak kb 8 évvel ezelőtt lettek kihúzva egymás után. Azóta pótolva nem lettek, ám azt a tanácsot kaptam pótoltassam minél hamarabb ugyanis a felső fogsorom elkezdhet megereszkedni mert alulról nincs ellentartás. Kérdésem hogy lehetséges volna ez? Úgy értem 1-1 fog hiánya alul, tönkre teheti a felső fogsort? Egy esetleges terhességet kibírna vajon még ez az állapot? Vagy első körben inkább a pótlást kéne elvégeztetni? (Az előző terhességem alatt semmi probléma nem volt a fogaimmal, de tudom mind más és más) Illetve amennyiben esetleg már fennáll a terhesség úgy lehet e pótlást (híddal) végeztetni?

Segítségét előre is nagyon köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

Akár már egy fog hiánya is negatívan hathat ki az egész fogazatra. 

Valós gond lehet, hogy a hiány feletti fogak elongálódnak, tehát a rágósíkból kiemelkednek. Ennek az az oka, hogy minden fogunk „addig nő” amíg nem találkozik a szemközti párjával. Továbbá a hiányt határoló fogak is be tudnak dőlni a hiányzó fog felé. Amennyiben pl alul változik a fogak helyzete, ez természetesen kihat a felső fogívre is. Hosszú távon ez okozhat állkapocs ízületi problémákat. Ezek helyrehozása, de sokszor még a pontos diagnosztizálása is gondot okozhat, és okozhat nagy fájdalmat, elhúzódó panaszokat.

Lehetséges terhesség alatt csak a legszükségesebb beavatkozásokat szoktuk elvégezni, így a pótlások elkészítését én a baba érkezése utánra tenném.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk