A fogorvos válaszol

fogpótlás terhesség előtt

D. István

Tisztelt Uniklinik! Kedves Orvosok!

A feleségem számára fogpótlásokat tervezünk – hidak, koronák formájában. Azonban két év múlva szeretnénk gyermeket is vállalni.

Azt hallottuk, hogy terhesség alatt gyakran romlik a hölgyek fogának állapota. Ezért nem vagyunk biztosan benne, hogy jó ötlet most hídat, körhidat készíteni a felső fogsorára. Hiszen ha allatt elkezd romlani a foga, akkor lehet, hogy el kell távolítani a koronát a terhesség során.

Kérdésünk, hogy mennyire ál lfenn ez a veszély, mi a tapasztalatunk szakemberként. Várjuk-e meg a gyermek születését, és utána csináltassuk meg a fogát, vagy kockázatmentes most megcsináltatni.

Köszönettel és üdvözlettel: Dr. Tasi István

Válasz

Kedves István!

Várandósság során valóban kimerülhetnek az édesanya bizonyos “raktárai”, de a csontból, nem pedig a fogból szabadul fel kalcium a kisbaba számára. A fogak nagyobb mértékű romlásának terhesség alatt inkább a gyakoribb nassolás az oka és hogy ezzel párhuzamosan a szájápolásra rendszerint nem fordítanak nagyobb figyelmet. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal mindenképp körhíd készíttetését javaslom, az azonban fontos, hogy felesége fogai rendben legyenek tartva, minimalizálva ezzel a terhesség alatt panaszok kialakulásának lehetőségét.

Üdvözlettel 

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk