A fogorvos válaszol

fogtömés

M. Emőke

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy héttel ezelőtt fogorvosnál voltam, aki három fogamat is betömte. Apró felszíni tömések voltak két hátsó őrlőfog és egy kisőrlő szóval semmi komoly, viszont mivel én félek és nem is bírom annyira a fogászati kezeléseket szinte minden esetben kérek spray érzéstelenítőt majd injekciót. Ismerem ezeknek a szereknek a hatásait és már akkor éreztem hogy valami nincs rendben amikor a szokásosnál hosszabban és nagyobb felületen nem éreztem semmit. Másnap alig tudtam kinyitni a számat annyira fájt és ez a helyzet bár valamelyest javult még mindig gondot okoz, ha ásítók akkor a legrosszabb, nem tudom az izmokat vagy az idegeket sértette-e meg, de az biztos hogy valamit elszúrt (szó szerint). A kérdésem az lenne, hogy ha később sem szűnik meg ez az állapot kihez forduljak?
Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Elmondása alapján valószínűleg alsó fogait kezelték. Ilyen esetben nem közvetlenül a fogak mellé szoktunk szurit adni, hanem az állkapocs belső, mélyen fekvő területére, melyet rágóizmok fednek. Ez az idegágat egy magasabb ponton érinti, az az alatt lévő terület teljes zsibbadását okozva, ezért érezte Ön, hogy nagyobb felületen nem érez semmit.

A szuri beadása közben keressük azt a pontot, ahol ez a vastag idegköteg a csontba lép. Ilyenkor sajnos az izmokon át, azok között kell vezetni a tűt. Ez később, pár napig izomláz szerű fájdalmat, szájnyitási korlátozottságot okozhat. Ez egy általános következmény, amivel sokszor találkozunk, és rendszerint egy hét alatt rendeződni szokott.

A folyamat gyorsítása érdekében lehet oldani az izmok „kötöttségén”. Kicsit olyan ez, mikor az izomlázra rányújt az ember. Nagyra kell nyitni, amekkorára csak tud, és kézzel picit „túlfeszíteni” óvatosan. Ezt párszor kell ismételni egy nap. Panaszai el fognak múlni.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk