A fogorvos válaszol

Fogtömés érzékenysége

Kedves Doktornő,Úr!

3 hónappal ezelőtt a 25-ös fogamat gyökérkezelték,a 24-be sima fogtömést készítettek. Nem volt fájdalmam, érzékenységem.
Januártól azonban a következő tüneteim vannak: hideg italnál érzékenység, este lefekvéskor spontán érzékenység,enyhe fájdalom.
2 hete visszamentem egy fogorvoshoz(az enyém szabin volt),nem látott problémát,szenszitiv fogkrémet javasolt.Mivel nem enyhültek a tüneteim pár napja visszamentem a kezeléseket készítő orvoshoz is.Megkocogtatta,hideg sprayt használt illetve panoráma röngtgent készített.Rendben találta ő is a fogakat.A gyökérkezelt fog szerinte nagyon szép a felvételen is, a 24-es fogra pedig azt mondta,hogy mivel nagyobb kiterjedésű tömés lehet kicsit irritálja belül a fogideget(nem tudom jól írom e,de ez volt a lényege),de nem látott a felvételen semmilyen problémát,azt mondta, hogy nincs gond..Speciális fogkrémet valamint fog bedörzsölőt javasolt,ami enyhíteni fogja az érzékenységet.A tüneteim továbbra is megvannak, igaz csak 2 napja használom ezeket a speciális fogápolókat.
Meddig érdemes várni?Pár héten belül ennek rendeződni kellene?Menjek el egy 3.fogorvoshoz véleményért?

Köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy mélyebb tömés esetén jelentkezhetnek az Ön által leírt panaszok. Szerencsére azonban a fogbél képes egy lassú regenerációra, ami azt jelenti, hogy dentint termel azon a részen, ahol a mélyebb része található a tömésnek. Ezzel az idegszövet gyakorlatilag visszahúzódik egy kicsit. Amennyiben ez nem sikerül, úgy előfordulhat, hogy szükség lesz gyökérkezelésre.

A dentin képzése és a fog regenerációja egy nagyon lassú folyamat, általában heteket, hónapokat vesz igénybe. Nem ritka, hogy a panaszok kb. fél év alatt rendeződnek csak. Amennyiben a mindennapi élettel összegyeztethető a probléma, úgy érdemes kitartani, hiszen egy fog megmarad élőnek.

Amennyiben a fog ráharapásra, vagy melegre lesz érzékeny, esetleg fájdalomcsillapítóra sem múló fájdalom jelentkezik, úgy azt jelezni kell kezelőorvosának.

A fogkrémekből érdemes több félét kipróbálni, de általában mi is ezt a technikát szoktuk javasolni először.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk