A fogorvos válaszol

Fogtömés utáni fájdalom

Tisztelt Doktornő!A múlthét kedden betömték a bal hátsó utolsó előtti fogamat. Almlagán tömést kicserélték fogszínű tömésre. Szuvas volt a fogam, így elég mélyen kellett fúrni. Szerdán elkezdett fájni, aztán csütörtökön mégjobban fájt. Péntekre már jobb volt és hétvégére majdnem teljesen elmúlott. Nem fájt folyamatosan és csak nappal. Fájdalomcsillapítót sem sokat kellett bevenni. Elviselhető volt. Úgy éreztem, hogy nem az a fogam fáj, amit betömtek, hanem a mellette lévő alatt az ínyem. Mintha be lett volna dagadva egy kicsit az ínyem. És ha a nyelvemmel nyomogattam egy kicsit fájt, de az sem mindig. Mintha kihatott volna az orcámra és a halántékomra is. Csak a hidegre volt érzékeny. Rendesen tudtam rajta enni és rendesen meg tudtam mosni. Most egy hét után úgyérzem megint elkezdett fájni. De elviselhető. És nem mindig fáj. A tömés óta 1 hét telt el, de nem mentem vissza. A kérdésem az lenne, hogy visszamenjek-e a fogorvosomhoz, vagy várjak-e még vele egy kicsit? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Fogtömés utáni fájdalomnak különféle okai lehetnek.

Egyes esetekben a fájdalom egyszerűen a fogbél természetes reakciója a töméskészítés folyamatára mely spontán múlik. Előfordulhat, hogy a a fájdalmat túl magas tömés, vagy a fogban máshol található szuvasodás okozza. Ha a fájdalom a tömés elkészülte után egy hétnél tovább fennáll, vagy kifejezetten ráharapásra jelentkezik mindenképpen javasolt a fogorvoshoz visszamenni kontrollvizsgálatra a fájdalom okának felderítésére.

Magas tömés esetén a fog túlterhelődése áll a fájdalom hátterében, ami a magasság korrekciója után gyorsan múlik.

Fogszínű töméseknél az anyag zsugorodása következtében ritkán rés képződhet a tömés mellett, ami szintén kellemetlenséget, fájdalmat okoz, ilyenkor a tömés cseréje szükséges.

Mély szuvasodás esetén a töméskészítés után előfordulhat, hogy a fogbél irritációja a fog elhalását okozza. Ebben az esetben gyökérkezelés vagy a fog eltávolítása lehet szükséges. Ennek jele rendkívül erős, spontán, illetve lefekvéskor jelentkező fájdalom, mely fájdalomcsillapító gyógyszerre sem enyhül jelentősen. Ha a fogbélgyulladás kezeletlenül marad az elhalt fog idővel a foggyökér körül az állcsontokban okozhat gyulladást. Ennek tünetei erős ráharapásra jelentkező fájdalom, duzzanat ritkán hőemelkedés, láz. Ezekben az esetekben a lehető leghamarabb jelentkezni kell fogorvosánál.

Üdvözlettel: Dr. Bartha Boldizsár

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk