A fogorvos válaszol

Fogtömések élettartama, szuvasodás sebességének változása az életkor függvényében

Tisztelt Hölgyem/Uram!Szeretnék feltenni néhány kérdést, amelyeket az áttekinthetőség kedvéért pontokba szedtem.1. Egy manapság használt modern tömésnek mennyi a várható élettartama? Tudom, hogy a minőség (és az ár is) nagyon szór, de egy jobb minőségű tömés mennyi időre nyújthat megoldást például egy közepes mértékű szuvasodás továbbterjedése ellen?2. Minden esetben érdemes betömni egy szuvas fogat, amivel nincs panasz? A kérdés elsőre furcsa lehet talán, de itt arra gondolok, hogy a szuvas fog töméséhez mindig fel kell áldozni valamennyi foganyagot, és ha valami miatt nem sikerül jól vagy egyéb okból néhány év múlva újra kell tömni, akkor ismét el kell távolítani további foganyagot, így néhány alkalom után már alig marad valami a fogból. Vannak olyan esetek, amikor jobban jár valaki, ha várnak a fogak betömésével?3. Egy panorámaröntgen felvétel alapján milyen megbízhatóságú következtetéseket lehet levonni a fogközi szuvasodásokkal kapcsolatban?4. A kor előrehaladtával megfigyelhető-e csökkenés a szuvasodás intenzitásában (az arra hajlamosak körében)? Ha valakinek fiatal korában (huszonévesen) már sok tömött foga van (pl. durván 10-12), feltétlenül szomorú jövőképpel kell számolnia a fogait illetően vagy azért ennyire nem egyértelmű az összefüggés? Tehát lelassulhat például a folyamat, illetve a tömések nyújthatnak védelmet akár 1-2 évtizedig is?Elnézést kérek a sok kérdésért, kíváncsian várom a véleményüket!Üdvözlettel:Miklós

Válasz

1. Egy jó minőségű esztétikus tömőanyaggal a szakmai szabályoknak megfelelően elkészített tömés élettartama várhatóan 6-8 év. Ez az időszak az egyéni szájhigiénétől függően nagy mértékben módosulhat!

 

2. Ha csak kezdődő szuvasodásról van szó, akkor valóban nem szükséges azonnal tömést készíteni, viszont javasolt fél évenként kontrollvizsgálatot végezni a szuvasodás terjedésének megítéléséhez. A simafelszíni kezdődő szuvasodások jó szájhigiéne, magas fluorid tartalmú fogkrémek, illetve az Heal-Ozone készülék segítségével sokszor visszamineralizálódhatnak.

 

3. Biztonsággal a 2mm-t elérő ásványianyag veszteség mutatható ki röntgenfelvételen. A szájüregi röntgenfelvétel tisztább képet ad a fogközi szuvasodásokról.

 

4. Sajnos nem „létezik” életkorral csökkenő szuvasodási tendencia. A szuvasodás „feltételei” az életkorral együtt nem változnak – amíg van szabad fogfelszín, baktérium, lepedék, addig lesz szuvasodás is! Az életkorral inkább a szuvasodásnak kitett felszínek típusa változik: a fogak előtörését követő években a barázda szuvasodás, felnőtt korban a fogközi szuvasodás kialakulása a jellemző. Életkorral együtt nő a fogágybetegség előfordulási gyakorisága, ezzel vele jár a gyökérfelszínek szabaddá válása és szuvasodása. A jó egyéni szájhigiéne kialakítása és a már meglévő tömések rendszeres ellenőrzése, szükség szerinti átpolírozása által a fogtömések élettartama növelhető, a kezdődő szuvasodások terjedése visszafogható.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk