A fogorvos válaszol

Fogvésés utáni fájdalom

Tisztelt Orvosok!Egy hete kellett kivésni egy fogamat, ami valószínűleg a gyökérkezelés miatt elgyöngült, és beletört az állkapcsomba. A sebész kb 3/4 órát szenvedett vele, míg végül sikerült kiszednie a foggyökeret. Vésni is kellett, hát mivel egy injekciót kaptam két helyre, elég kellemetlen élmény volt dolog. 1-2 napig nem fájt annyira, rosszabbra számítottam, viszont a 3-dik naptól kezdve folyamatosan fáj, Flector gyógyszerből 3-4, Donalginből 5-6 óránként be kell vennem, különben annyira fáj hogy nem tudok meglenni. A kérdésem az lenne, mit tudok tenni, lehet valahogy gyorsítani a gyógyulást? Egyáltalán lehet-e valami gond, vagy ez természetes ilyen esetben? A mai nap visszamentem az orvoshoz, külsőleg nem lehet semmit sem látni, „jól néz ki a fog helye”. Én inkább foghártyagyulladásra gondolok, vagy valami megsérülhetett (esetleg fogideg)?Köszönöm előre is a segítséget!Csepregi Kálmán

Válasz

Ha ennyire elhúzódó fájdalomról van szó, akkor érdemes röntgent készíteni a műtéti területről, illetve antibiotikumot szedni! (Az antibiotikum mindenképpen receptköteles!) Még ha külsőleg nem is lehet látni semmit, ajánlott ilyen esetekben érzéstelenítésben kitakarítani a sebet, annak érdekében, hogy új vérrög keletkezett az eltávolított fog helyén és ekkor már biztosan teljesen tiszta alapról indul a sebgyógyulás.

Idegsérülés nagy valószínűséggel nem történt, mivel az zsibbadásos tünetekkel járna. Elképzelhető a csonthártyagyulladás is, de ehhez pontosan látni kéne a műtéti területet, és ismerni kéne a fájdalom típúsát és napszaki megjelenését!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk