A fogorvos válaszol

Fogzománc repedés

.

Tisztelt Fogászat! Állandó fogszabályozó levétele után döbbenten tapasztaltam, hogy több felső fogamon is repedt a zománc, kettőn nem csak hosszanti irányban, hanem egy pontból kiindulva szerteágazóan, mint pl. ha a tükörbe beleütünk és a repedések sokfelé futnak(éppen a brekett mögötti részeknél). Az lenne a kérdésem, hogy okozhatta-e a sérüléseket a fogszabályozás folyamata (az érintett fogak egyikét eléggé bentről kellett előrehúzni), vagy előfordulhat-e, hogy levétel közben történt a repedés, vagy a már meglévő repedések mélyülése? Eltávolítás közben az orvos minden irányban feszítette a breketteket, gondolom próbálta, hátha elenged a ragasztóanyag. Nem tudom, hogy hivatalosan mi a menete az eltávolításnak, de az mindenesetre feltűnt, hogy két évvel később az alsó fogaimról már nem ezzel a „minden irányba húzós-vonós-rángatós” módszerrel látott neki. Tisztelettel várom szíves válaszukat!

Válasz

Elképzelhető, hogy amit Ön repedésként lát, az a brackettet rögzítő cement. Érdemes még egyszer átpolírozni a fogakat.
De sajnos a fogszabályozás során előfordulhat, ha túl nagy mértékű mozgatás történik, hogy az a zománcon felületi repedéseket eredményez.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk