A fogorvos válaszol

Gennykitörés a fog fölött ( fisztula)

S. Zsolt

Tisztelt Doktorúr/ Doktornö!

Kb. másfél évvel ezelött a bal felsö oldalon hátulról a harmadik fogamat ki kellett húzni, mert elfertözödött. Foghúzást követö napon a leghátsó fog mögött egy erös forró érzés öntött el és nagyon gyorsan egy óriási fájdalmas fehér folt jelent meg a fogam mögött. A fogorvos nem tulajdonitott neki jelentösebb szerepet. Ez a fehér folt 2 héten belül elmúlt. Fél évvel késöbb kezdtek el különbözö problémák megjelenni. A leghátsó fogam és az amögötti rész ( foghús) folyamatosan gyulladt állapotban volt. Ezek a gyulladások egész magasra kb. 1-1,5 cm-re a fogfelszin fölé tehetöek. Többször kitört gennyes váladék ( fisztula) és ezek a kitörések mindig nagyon fájdalmasak voltak. Több fogorvos, fül-orr-gégész és szájsebész is megvizsgált, készült koponya és nyaki MRT, feji CT panoráma röntgen és nyálminta is. Minden negativ. Kb. 2-3 hete elkezdtem ujjal a hátsó fog mögötti részt egészen a nyálmirigyig mélyen nyomogatni, aminek hatására egy minden eddiginél erösebb kitörés történt, az arcom bal felét elzsibbasztotta, nehezemre esett a számat összezárni és egy förtelmes aroma-szájiz társult ehhez a kitöréshez. Feltételezhezöen egy ciszta lehetett, de sajnos ezzel a probléma nem oldódott meg teljesen, mert azóta napi szinten többször fellángoló zsibbadás és enyhe belsö fájdalom jelentkezik a bal hátsó fog fölötti részen. Nagyon úgy néz ki, hogy magától nem fog megszünni a panasz. Elképzelhezö, hogy az utolsó fog gyökere okozza ezt a panaszt vagy a csontszövet fertözödhetett meg? Mely orvoshoz fordulhatnék, aki segìtségemre lenne? Fogorvos vagy szájsebész? Milyen vizsgálat mutatja ki a fogcsontok és az ìny részletes állapotát? Elöre is köszönöm a segìtségét. Üdvözlettel, Zsolt

Válasz

Kedves Kérdező!

Javaslom, panaszaival, eddigi leleteivel/ röntgenfelvételeivel szájsebész szakorvost keressen fel. 3D-s CT (CBCT) felvételen lehet a csontban lévő elváltozásokat  a legpontosabban vizsgálni, értékelni, ha ilyen felvétel még nem készült, akkor erre nagy valószínűséggel szükség lesz.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk