A fogorvos válaszol

Gennykitörés a fog fölött ( fisztula)

S. Zsolt

Tisztelt Doktorúr/ Doktornö!

Kb. másfél évvel ezelött a bal felsö oldalon hátulról a harmadik fogamat ki kellett húzni, mert elfertözödött. Foghúzást követö napon a leghátsó fog mögött egy erös forró érzés öntött el és nagyon gyorsan egy óriási fájdalmas fehér folt jelent meg a fogam mögött. A fogorvos nem tulajdonitott neki jelentösebb szerepet. Ez a fehér folt 2 héten belül elmúlt. Fél évvel késöbb kezdtek el különbözö problémák megjelenni. A leghátsó fogam és az amögötti rész ( foghús) folyamatosan gyulladt állapotban volt. Ezek a gyulladások egész magasra kb. 1-1,5 cm-re a fogfelszin fölé tehetöek. Többször kitört gennyes váladék ( fisztula) és ezek a kitörések mindig nagyon fájdalmasak voltak. Több fogorvos, fül-orr-gégész és szájsebész is megvizsgált, készült koponya és nyaki MRT, feji CT panoráma röntgen és nyálminta is. Minden negativ. Kb. 2-3 hete elkezdtem ujjal a hátsó fog mögötti részt egészen a nyálmirigyig mélyen nyomogatni, aminek hatására egy minden eddiginél erösebb kitörés történt, az arcom bal felét elzsibbasztotta, nehezemre esett a számat összezárni és egy förtelmes aroma-szájiz társult ehhez a kitöréshez. Feltételezhezöen egy ciszta lehetett, de sajnos ezzel a probléma nem oldódott meg teljesen, mert azóta napi szinten többször fellángoló zsibbadás és enyhe belsö fájdalom jelentkezik a bal hátsó fog fölötti részen. Nagyon úgy néz ki, hogy magától nem fog megszünni a panasz. Elképzelhezö, hogy az utolsó fog gyökere okozza ezt a panaszt vagy a csontszövet fertözödhetett meg? Mely orvoshoz fordulhatnék, aki segìtségemre lenne? Fogorvos vagy szájsebész? Milyen vizsgálat mutatja ki a fogcsontok és az ìny részletes állapotát? Elöre is köszönöm a segìtségét. Üdvözlettel, Zsolt

Válasz

Kedves Kérdező!

Javaslom, panaszaival, eddigi leleteivel/ röntgenfelvételeivel szájsebész szakorvost keressen fel. 3D-s CT (CBCT) felvételen lehet a csontban lévő elváltozásokat  a legpontosabban vizsgálni, értékelni, ha ilyen felvétel még nem készült, akkor erre nagy valószínűséggel szükség lesz.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk