A fogorvos válaszol

Gennyzacskó a kihúzott fog alján

F. Roland

Tisztelt Fogorvos, kedves válaszadó!

Egy elég komplikált problémával szeretnék segítséget kérni, mert teljesen tanácstalan vagyok a kialakult helyzettel kapcsolatosan. Tavaly márciusában kezdték el a fogaimat rendbe tenni: volt olyan fog amelyet tömni kellett, volt olyan amelyet csak úgy lehetett megvédeni hogy korona került a fogra, illetve volt olyan amelyet gyökérkezelni kellett. Egyik pillanatról a másikra, egyszer csak az egyik fogam (amilyen semmilyen fogászati kezelést nem kellett végrehajtani) harapásra, nyomásra roppant érzékennyé vált. Készült panoráma röntgen és apró, célzott röntgen is a problémás fogamról, ami semmi elváltozást nem mutatott, minden a legnagyobb rendben volt a lelet alapján, mégis roppant mód fájt. A fogorvos kifúrta, nekiállt a gyökérkezelésnek, kiszedte az összes ideget, majd megfelelő kitisztítás után ideiglenese betömte. A tömés behelyezését követően, azonnal fellángolt a fog, ki kellett szedni belőle az ideiglenes tömést. Újabb tisztogatás vette kezdetét, látszólag semmi idegmaradvány, gennyes váladék nem volt a kifúrt fogamban, mégis nagyon fájt. Végezetül húzásra került a sor, amikor kiderült, hogy a kihúzott fogam aljára volt rátelepedve egy (szabad szemmel is jól látható) gennyzsák. Hiába készítettünk a fogorvossal több röntgen felvételt is, azok semmilyen erre utaló jelet nem mutattak. Most ott tartunk, hogy sajnos összesen egymás után eddig 6 fogamat kellet kihúzni, melyek egytől-egyik ugyanezeket a tüneteket produkálta. Szinte óramű pontossággal, amint az első fogat kihúzta a fogorvos, rá 1-2 hétre, egy teljesen másik fognál (nem is a kihúzott fogam mellett feltétlenül) jelentkeztek ugyanezek a tünetek. Három helyen is készítettek már röntgent, panoráma röntgent de egyik fogorvos sem tudott mit mondani erre, látszólag minden fogam a helyén van, rendben van, semmi elváltozás nem láthatóak rajtuk, mégis egyik fogam a másik után megy tönkre ugyanazzal a tünettel. Köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy, a húzást követően szemmel látható elváltozással rendelkező fognak biztosan van röntgen árnyéka. Másfelől, ha röntgenen nem látunk semmilyen elváltozást, de egymás után történnek hasonló esetek, egy CT felvételt kell készíteni. Ennek előnye, hogy a létező legkisebb gyulladást is képes kimutatni, térbeli képet kapunk a fogakról, és láthatóak lesznek rajta azok a gyökércsatornák is, amik szabad szemmel sajnos elkerülik az orvos figyelmét, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ezen csatornák elhelyezkedése miatt azok feltárása szabad szemmel sokszor lehetetlen. Ez például lehet oka annak, hogy már többször áttisztítottak egy fogat, mégis fáj.

Hagyományos gyökérkezelési technika mellett sajnos sokszor lesz a beavatkozás sikertelen. Ennek elkerülésére létezik az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés. Ez egy nagy nagyításon végzett beavatkozás, ahol olyan problémákra is fény derülhet, amik a hagyományos technika mellett látatlanok maradnak.

Egy jól kivitelezett gyökértömésnek hosszú távon nem szabad panaszosnak lennie. A kezelés menete közben, illetve annak befejezése után lehetnek ugyan kisebb fájdalmak kocogtatásra, ráharapásra, de rendszerint ennél nagyobb problémával nem találkozunk. Tény, hogy egyes fogak esetében, ha a gyulladás nagyon nagy mértékű, előfordulhat annak ‘fellángolása’. Azonban ilyenkor sem a kérdéses fog eltávolítása a megoldás. Antibiotikum kúrával szoktuk megtámogatni az immunrendszert. Ez segít lehúzni az aktív folyamatot. Ezt követően, a fent említett CT felvétel alapján konzultálunk egy szájsebész kollégával. Erre azért van szükség, mert kiterjedt gyökércsúcsi elváltozásoknál előfordulhat, hogy ugyan jó gyökértömést készítünk, de a szervezet már képtelen rehabilitálni az adott területet. Ilyen esetben nem az egész fogat, csak a gyökércsúcsot, a gyulladással együtt távolítjuk el. Döntő többségben ez meg is oldja a problémát, és nincs szükség foghúzásra. Ezt a beavatkozást hívjuk resectionak. 

Én a továbbiakra vonatkozóan mindenképpen egy CT felvétel készítését javasolnám, hogy több fogat már ne kelljen eltávolítani.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk