A fogorvos válaszol

göb/hólyag a szájban

Kedves Hölgyem/Uram! Évekkel ezelőtt (3-5 év) evés közben megharaptam a számon belül a bőrt – ajkak találkozásától kb. 0,5-1 cm-re a jobb felső szemfogammal szemben – és kialakult egy kisebb gömb, mely akkor sem volt és most sem érzékeny. Mindeddig nem volt semmi gondom, azonban az elmúlt néhány hónapban elkezdett nőlni, most kb. 2-3 mm átmérőjű és 2-3 mm magasságú. Az elmúlt másfél hétben már többször sikerült megharapnom rágás közben – leginkább ekkor tűnt fel a méret változás -. Színe fehéres, mintha zsírtól duzzadna, de mégsem váladékozik, pedig körülötte egy részen a szövet megszakadt legutóbb az egyik beleharapás alkalmával. Szemölcs volt már korábban a térdemen kb. 15 évvel ezelőt, de nem hasonlítanám hozzá, a bőrfelület rajta ugyanolyan sejmes, mint a szájüregemben bárhol. Próbáltam képeket/leírásokat keresni interneten, de nem találtam hasonlót. Mit javasolnak?Előre is köszönöm!Üdv.,Soltész Andrián

Válasz

Javasoljuk az elváltozás eltávolítását és szövettani vizsgálatát.

Valószínűleg vagy egy nyálkahártya/kötőszövet-szaporulatról van szó (papilloma vagy fibroma), vagy egy a nyálkahártyában található sok-sok pici nyálmirigy egyike sérült és kialakult egy mucocele.

Bármelyik is legyen, a folyamatos beharapás veszélye, az állandó irritáció elkerülése indokolja az eltávolítást, ami helyi érzéstelenítésben történő kb. 1/4 órás beavatkozás.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk