A fogorvos válaszol

Góc?

Tisztelt Uniklink központ!

A történetem a következő. A bal első frontfogam 2017-2018 tájékán hírtelen élesen elkezdett fájni, lüktetni. Ez az éles és nagyon fájdalmas roham egy szombati napra esett – irány az ügyelet. Az ügyeletek annyit mondtak, hogy ezt bizony gyökérkezelni kell, hétfőn menjek be a körzetemhez tartozó fogaszátra. Így is történt, az adott fogamra két antibiotikum kúrát és le kellett folytatnom, mielőbb végleg lezártuk volna az adott fogat. Problámám és a kérdése(i)m a következő lenne:
A mai napig fenn áll egy olyan jelenség, hogy reggelente teljesen véletlenszerűen és minimálisan, de lüktet. Hideg-melegre nem, de kocogtatásra és a fogam hátsó részénél lévő gyökértömés helye közepesen érzékeny… Nem fáj, de elég kellemetlenül érzékeny. Csináltattam 2x is panorámaröngtent és egy ct felvételt a két frontfogamról, de annyit mondott két különböző rendelő is, hogy tökéletes a gyökértömés nincs vele semmi probléma a felvétel szerint. Mitől lehet az,hogy ennyi idő után is az adott fog érzékeny? (A két mellette lévő fog úgyszintén gyökérkezelve van sajnos, problémamentesek. Ezek foga színei minimálisan fakóbb szürke, míg ezen problémás fogam ugyanolyan fehér, mint volt.) Okozhat-e az adott fog hullámokban érkező kisebb izületi fájdalmakat és folyamatos foltos bőr alatti allergiaszerű reakciókat? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha a fognak ennyi idő után még panaszai vannak, annak azért feltehetőleg oka van. Javaslom, hogy endodontus kollégához (gyökérkezelésben jártas szakemberhez) forduljon, elképzelhető, hogy a gyökértömés revíziójával, a csatorna ismételt átferőtlenítésével megoldható lenne az érzékenység.

Ami a góc-szerű tüneteket illeti, ezeket okozhatják fogbelet érintően mélyen szuvas fogak, gyökérkezelt fogak, előtörésben visszamaradt fogak, krónikus gyulladások a csontban (granuloma, cysta). Ebből kifolyólag az említett fog is okozhat góc tüneteket. Az viszont mindig csak visszamenőleg igazolódik be, hogy mi volt a gócbetegséget kiváltó tényező, viszont ha felmerül a góc lehetősége, a sanalast mindenképp meg kell kezdeni. 

Üdvözlettel

Uniklini

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk