A fogorvos válaszol

granulóma

Tisztelt Fogorvos!Érdeklődnék, hogy a gyökércsúcson lévő granuloma mire utalhat? Jobb alsó fogaimra pár hónapja korona került, s az egyik nagy őrlő fogon már akkor granulomát mutatott a rtg., de az orvos nem látta indokoltnak a gyökérkezelést, mert a fog élő volt. (a hidegre nagyon-nagyon érzékeny volt)Most néha „érzem” azon az oldalon a fogamat, nem kifejezett és erős a fájdalom, de esténként jelentkezik és nyugtalanít a tudat. Belül a nyelv alatt megtapogattam azt a részt, ahol a nyálmirigyek is vannak, és egész mélyen az állkapocsnál, azon fog alatt jóval, amelyiken korábban granulomát észleltek, erős fájdalmat éreztem nyomásra. Gyakorlatilag most már a nyelvem megmozdítása is fáj, mióta megnyomtam. (gondolom ez majd elmúlik) Ezzel lehet összefüggésben ez a granuloma?Szeretnék érdeklődni, hogy a granuloma mitől van és hogyan gyógyul, okozhatja-e ez azt a meghatározhatatlan és néha főleg este (de akár napközben is) jelentkező enyhe fájdalmat, és ha a fogbél nem halt el, akkor is szokott-e ilyen lenni, és mivel gyógyítható?Sajnos ez az utolsó rágófogam, egy szinte új 3 tagú híd alatt van, így sem az új és drága hidat, sem a fogamat nem szeretném elveszíteni. Tudnak erre megoldást, kezelési tervet javasolni így egyelőre látatlanban? Természetesen, ha számomra megfelelő a megoldás, rtg-nnel is felkeresem Önöket, de egyelőre szeretném tudni a kilátásaimat. Köszönettel:Anikó

Válasz

A granuloma egy a gyökércsúcs körül levő krónikus gyulladásos folyamat következménye, amely csak elhalt, nem élő fognál jelentkezik. Az elhalt fog hidegre nem lehet érzékeny, melegre jelezhet fokozottabb fájdalommal.űAz éjszaka jelentkező lüktető fájdalom inkább a még élő ideg gyulladására utal.Panorámafelvétel alapján, ha granuloma gyanúja merül fel mindig szükséges szájüregi felvétel készítése, mivel a panorámafelvétel torzít!Abban az esetben, ha a lüktető fájdalom nem szűnik, erősődik, akkor a fogat ajánlott koronán keresztül gyökérkezelni.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk