A fogorvos válaszol

Gumó az ínyen

S. Anett

Kedves Fogászat,
az ügyben fordulok Önükhöz, mert a bal felső hármas fognál (maga fog nem lyukas, a bal felső hatos tömött amalgán töméssel, és a bal alsó tömött fehér töméssel) legfelül az ínyemen lett egy gumó, ami nem eltérő színű, látni nem is lehet csak kitapintani, akár kivülről is a az orrom tövében.
Fájni viszont fáj, nem folymatosan, van amikor jobban és van amikor kevésbé, van amikor nagyobb lesz és van amikor kisebb, nyomás után érzékenyebb és kitapinhatóbb lesz.
Több orvosnál jártam akik először nem hitték el, hogy ott van majd, amikor kitappintották nem tudják mitől lehet.
2018.07.09-óta fogszabályozóm van a felső fogíven. A fogszabályozással foglalkozó doktornő előszőr azt mondta nincs ott semmi, majd később azt mondta, hogy biztos nem a fogszabályozotól van.
A mai napon voltam egy fogorvos doktornőnél aki szintén nem látott semmit, de ki tudta tapintani a gumót, készített egy röntgent, azon viszont nem látható semmi, annyit mondott, hogy úgy látja, hogy el van halva a fog gyökere és valószínú, hogy a gyökérkezelés megoldaná a problémát, de az is lehet, hogy a gumó a fogszabályozótól van.
A hidegre is érzékeny, már arra is ha a csapból engedett vizem iszom, ezzel is kezdődött a probléma és azóta is fennáll. A mai vizsgálaton a doktornő hozzáérintett egy „fagyasztott” vattadarabot azt viszont nem érzetem.
Kérném szíves segítségüket, javaslatukat, hogy jelen esetben mi legyen a következő lépés?
Köszönettel:
Szűcs Anett

Válasz

Kedves Anett!

A kérdéses fog valószínűleg el van halva. Az Ön által kitapintható gumó pedig a gyökér csúcson lévő gyulladás.

Ilyen esetekben egy CT felvétellel kellene kezdeni, ahol az elváltozás tényleges mérete megállapítható. Ezt követően pedig gyökérkezelés, majd gyökértömés a következő lépés.

A legjobb eredmény elérése érdekében szoktuk javasolni az úgynevezett mikroszkópos gyökértömési technikát, ami a legkiemelkedőbb sikeraránnyal dolgozik.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk