A fogorvos válaszol

Gyermekem fogai

O. Rafi

Tisztelt doktor nő/úr
Kisfiam 3 éves kisfiú tavaj nyáron elesett felszakad belűl a szája és letőrt a fogacskajábol vittem is az ügyeletre és semmit sem tettek.. MONTAm a fogatis hogy letőrt de montak semmi baj nem lesz. Elkezdet neki kirohad i olyan hirtelen leis rohadt csak a gyökere maradt bent aztán sorba a többi is így kirohat voltam vele töbször fogorvosnal sosem ajánlották semit mit tehetnek hogy megaljon mostanra ot tartunk hogy 2 foga marat és fogat is húztak neki folyamatosan járjuk a fogorvos begyulad neki valami mindig… Kérdésem az lenne miatt tegyek hogy azok. Amik még még maradtak felül fogacskai és gyökerek ne legyenek olyan puhák és ne gyulagyon be neki.. És milesz így enni sem tud. Rágni se tud keményen etelt.?? Alul egyenrolre szépek a fogai.. Kérem valami biztatott írjon elvagyok keseredve

Válasz

Kedves Anyuka!

A fogak romlásának az említett balesethez nincs köze.

Amennyiben a gyermek minden foga ilyen súlyosan szuvas, általában a következő okok állhatnak a háttérben:

A gyermek rendszeresen és tartósan fogyaszt cumisüvegből cukros italt, pl. teát. Ilyenkor gyakorlatilag állandóan áll a szájában a cukor, teret adva a szuvasodásért felelős baktériumoknak. Javaslom a sima víz, illetve cukormentes tea fogyasztását.

A picik szájhigiéniájáért a szülő a felelős. Érdemes lenne naponta többször fogat mosni, nem csak reggel és este. Egyébként a gyermek 12 éves koráig kell a szülőnek majd a későbbiekben minden fogmosás után utánamosni, ugyanis a helyes, körkörös fogmosási technikát a gyerekek csak 12 éves koruk után tudják elsajátítani. Addig a kéztőcsontok fejletlensége miatt a körkösör mozgás számukra nem kivitelezhető.

Az említett mértékben szuvas tejfogakkal sajnos már nemigen tudunk mit kezdeni. Amennyiben lehet, próbáljuk a maradó fogak előtöréséig szájban tartani a szuvas csonkokat is, ugyanis ezeknek úgynevezett helyfentartó szerepe van. 

Ami most a legfontosabb, hogy egy megfelelő szájhigiénás rutint alakítsanak ki, mire érkeznek a maradó fogak. Amennyiben lényeges változás nem történik a szájápolásban, cukros italok fogyasztásában, úgy a maradó fogakkal is igen sok problémája lehet gyermekének.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk