A fogorvos válaszol

Gyógyszeres tömés

S. Dóra

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Tegnap gyógyszeres tömés került a fogamba, mivel nagyon mély volt a szuvasodás. Arról szeretnék érdeklődni, hogy ez pontosan mit jelent, milyen gyógyszerrel van szó, illetve ez hatással lehet más gyógyszerekre (pl. fogamzásgátló tablettára)? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően kétféle gyógyszeres tömést különítünk el, nekem leveléből nem derül ki, pontosan miről lehet itt szó.

Első esetben a szuvasodás nagyon mély volt, de még nem érte el a fog élő részét. Ilyenkor ez a „gyógyszeres tömés” egy alábélelő anyagot jelent, amitől azt várjuk, hogy megnyugszik alatta a fog, és nem kell gyökérkezelni.

A második esetben a szuvasodás már elérte a fog élő részét, és gyökérkezelés vált szükségessé. Ilyenkor a két ülés között, egy nyugtató, fertőtlenítő anyag kerül a gyökércsatornába.

Mindkét esetben használt anyagok kizárólag helyileg fejtik ki hatásukat, a szájon át szedett gyógyszerekkel nem lépnek kapcsolatba.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk