A fogorvos válaszol

Gyökér az ínyben

Tisztelt Doktornő/Úr!2011 nyarán bal felső 5-6-os fogam fájt ami be van tömve.Elmentem a körzeti fogorvoshoz röntgenezés után, gyermekkori foghúzás után ínyben maradt gyökeret találtak.El kellett volna mennem a szájsebészetre, de egyéb okok miatt nem tudtam el menni.Kérdésem a következő:A többi fogamra ez okozhat-e problémát? Mert most gyökérkezelik a jobb oldalt az alsó 4-5-ös fogamat,amire koronát tesznek majd. Ezek a fogaim tömöttek, az 5-ös fogamból már nem sok minden van azért tesznek rá koronát.Most meg fáj a jobb felső 4-es fogam,de a röntgen nem mutatott semmit, a mellette lévő 5-ös re azt mondták,hogy van egy felszínes tömésem.Azt szeretném megkérdezni, amit már előbb is kérdeztem, hogy érdemes lenne-e elmennem a szájsebészetre kivetetni azt a gyökeret és, hogy az okozza a problémát a többi fogamra,mert azt mondta a fogorvosom,hogy a régen kihúzott fogak miatt a többi túl van terhelve.Mindkét panasznál régen volt húzva fogam.A bal alsó fogsoromban 1,2,3,4-es fogam meg van..2db fog hiányzik 10 éve kihúzták, mellette meg van 2 tömött fogam.Arra is pótlást ajánlottak a túlterhelés miatt. Válaszukat előre is köszönöm.Molnárné.

Válasz

A foghúzásokat követően a maradék fogak túlterhelődnek (ez a fogak sérülését, gyulladását, fogágybetegséget, a fogak bedőlését vonja magával), a kiegyensúlyozott harapást ilyenkor fogpótlással lehet visszaállítani. A visszamaradt foggyökerek gyulladást tartanak fenn az ínyben és a csontban, ezért ezek eltávolítása mindenképpen javasolt. Egy ilyen foggyökér főleg a szomszédos fogakra jelent veszélyt, a nehezített szájápolás és a csontban levő gyulladás miatt.  Ezért az a kívánatos, hogy a gyulladások megszüntetését követően (szükséges gyökérkezelések illetve fog-, gyökéreltávolítások, fogkőleszedés…) mindkét oldali foghiányok pótolva legyenek.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk