A fogorvos válaszol

gyökér kezelt, koronával ellátott fog nyilallik

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A segítségüket szeretném kérni. Kb. 2 hónapja jobb oldalon 6, 5 fogat pótoltattam porcelán leleplezésű híddal. A jobb oldali hátsó 7-es fog amalgámmal volt tömve, amit a pótlás előtt kicseréltek, mert fogfájásra panaszkodtam vele. A tömés után is éreztem tompa fájdalmat. Az orvosom azt mondta, hogy ráteszi a koronát, s meg fog nyugodni a fogam. A korona rátevése után kb. 3 hét múlva gyökérkezelés mellett döntött az orvosom is,mert a panaszom csak nem múlott. A gyökérkezelés koronán keresztül történt. A kezelés után még pár hétig érdekes fájdalmat éreztem, ami magától elmúlt. Kb 1 hónapig panaszmentes voltam, majd azután jelentkezett egy érdekes nyilalló fájdalom, ami éjszakára megszűnik, de a nappalaimat megkeseríti. Tompán fáj, hol elmúlik a fájdalom, hol ismét előjön, s amikor hideg vagy édes ital, mint pl. tea éri a gyökér kezelt fogamat, akkor ez a nyilalló fájdalom megerősödik. Visszamentem a fogorvosomhoz, készített digitális fogröntgent, s azt mondta, hogy negatív a felvétel. Arra a kérdésemre, hogy akkor mitől fáj a fogam, azt mondta, hogy sok oka lehet, pl. kezdődő gyökérgyulladás, amit a röntgen még nem tud kimutatni, vagy egy másik fogról sugárzik át a fájdalom, stb. Pedig határozottan érzem, hogy a gyökér kezelt fogból érzem a fájdalmat. Azt mondta az orvosom, hogy ne fogyasszak savas ételt, italt, használjam az elmex gélt, amivel minden nap a gyökérkezelt fogat kenjem be. Érdekes módon használ a gél, de nem értem, hogy egy gyökérkezelt, koronával ellátott fog hogy lehet érzékeny? Elképzelhető, hogy lenne a fogban még egy rejtett gyökércsatorna, amit a röntgen nem tud kimutatni, mert lehet, hogy éppen takarásban van? A kezelés során 3 csatornát tömtek be. A tömés nem ér teljesen végig a gyökércsúcsig, de az orvos azt mondta, hogy ez még belefér az elfogadható tartományba. Teljesen kétségbe vagyok esve. Nem tudom, hogy mitévő legyek. Önök szerint egy panoráma felvétel, vagy egy 3D fogröntgen diagnosztikával pontosabb diagnózist lehetne felállítani? Elképzelhető, hogy a véletlenek folytán tényleg lenne egy 4. gyökércsatorna, ami takarásban van, s ezért nem lehet látni? Vagy ez a tünet egy kezdődő gyökérgyulladás, vagy foggóc képződésnek a tünete? Mit tudnának tanácsolni? Érdemes lenne a gyökértömést kicserélni újra? Köszönöm előre is a segítségüket! További kellemes hétvégét kívánok! Üdvözlettel: R. János

Válasz

Ha panaszai nem szűnnek, javasolt lenne a gyökértömés revíziója, esetleges 4. gyökércsatorna felkutatása. Panorama röntgenfelvétel vagy CBCT készítése nem szükséges, az endodonciában jártas szakorvos segíthet a kezelésben.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk