A fogorvos válaszol

gyökérkezelés

.

Egy régen gyökérkezelt fogról készült röntgenfelvételen úgy látszott, hogy gyulladásban van a gyökércsúcs, ezért a fogorvosom újra ki akarta szedni a tömést. Eközben nem a gyökérbe jutott be, hanem a két gyökér között átlyukasztotta a fogamat és az ínyembe jutott be. Azóta kétszer tett bele próbatömést, de első alkalommal dudor nőtt az ínyemen. Most újra betömte, de ugyanúgy fáj mint előzőleg. Szeretném megkérdezni, hogy egy ilyen átlyukadt fogat még meg lehet e menteni? Lehetséges – e töméssel orvosolni a problémát?
El vagyok keseredve, mert ez a fogam egy hidat tart, ami át lett fúrva és egy újabb felvételből az is kiderült, hogy nincs is gyulladás a gyökéren. Mindez feleslegesen történt. Félek, hogy elvesztem a fogamat és ezzel a hidat is.
Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos a fognak nem a legjobb a prognózisa. A perforált, kilyukasztott fogak ellátása egy bonyolult feladat, melyet kizárólag nagy nagyításon, úgynevezett mikroszkópos gyökértöméssel lehet korrektül ellátni.

Van egy speciális anyag, amivel a fog alapján lévő lyukat be lehet foltozni, de először fel kell mérni, hogy mekkora a perforáció kiterjedése, és egyáltalán érdemes-e megpróbálni mentegetni ezt a fogat.

Mivel ez a fog egy hidat is tart, nagyobb rágóerőt kell elviselnie, hiszen a kihúzott fog terhét is hordozza, és a sérülés sajnos a fog központi részén lehet. Ennek következtében hosszú távon akár el is törhet a fog. Ezeket mind mérlegelni kell.

Javaslom, amennyiben kezelőorvosa nem nagy nagyításban dolgozik, keressen fel egy ezzel foglalkozó szakembert, véleményem szerint kizárólag így lehet esélye ennek a fognak.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk