A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés

Tisztelt doktornő.
Koronát tettek fel a fogamra,előtte gyökér kezelés volt,mert jeleztem hogy érzékeny a fogam,fel is került azóta eltelt kb 3 hét,viszont mind végig harapásra érzékeny volt,nem tudtam rágni azon az oldalon. Vissza mendtem ,ez által leszedték a koronát,a tömést is kiszedték,a fogam jelenleg szabadon,lyukasan.
Kérdezni szeretném ,hogy ez normális dolog hogy gyökér kezelés után rágásra érzékeny és fáj? A fogorvosom is érthetetlenül áll előtte ,azt mondta nem értő miért. Most vár arra,hogy elmuljon ,megnyugodjon a fog.Sajmod most is érzem ,a rágást meg sem próbálom,mert elég ha a nyelvemmel megnyomom és nyillalik. Csinált röngent is és azt mondta jónak látja. Kérem szíves válaszát ,Ön mire gondol,mi lehet a baj?
Először azt hittem hogy magas lehetett a korona azert kezdett fájni,de nem mert most nincs rajta és fáj,nyomásra érzékeny.Köszönöm szíves válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy gyökérkezelt fog a kezelést követően pár hétig lehet érzékeny ráharapásra, ennek azonban rend szerint 1-2 hónap alatt legkésőbb rendeződnie kell.

Általában akkor marad panaszos egy gyökérkezelésen átesett fog, ha nem sikerült minden csatornát kitisztítani/megtalálni.

Amennyiben jól értem, a fogát most nyitva hagyták, tehát kiszedtek a régi gyökértömést, és nem tettek bele semmit. Ha ez tényleg így van, akkor ez a lehető legrosszabb opció, ami a foggal történhet. Ez egy régi rossz berögződés, ami sajnos nehezn megy ki a divatból. Egy sikeres gyökérkezelés attól lesz az, illetve a fog gyulladásmentes, hogy a csatornákban a baktériumok számát sikerül szinte 0-ra csökkenteni. Azzal, hogy nyitva van egy fog, a szájüregi baktériumoknak gyakorlatilag korlátlan lehetősége van kolonizálni a csatorna rendszert. Minél tovább van nyitva a fog, annál kisebb az esély a fog hosszú távú megtartására.

Én javasolnám Önnek egy mikroszkópos specialista felkeresését, akinek szakterülete a gyökérkezelés.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk