A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés

Tisztelt fogorvos, régóta gyökérkezelnek egy 27es fogat, ami hidpillér is. A gyógyszeres lezárás legtöbbször gyulladást okoz, ráharapási fájdalmat, majd feszülést. Ilyenkor az IT eltávolítása után a panaszok megszűnnek. Jelenti e ez azt, hogy a fog menthetetlen, csont gyulladás miatt? Most éppen egy gyógyszeres lezárás van , ca paszta a csatornában, solumiumos vatta a pulpakamrában, itvel lefedve. Közepes szinten van ráharapási fájdalom, feszülés nincs. Négy napja nem változik a panaszok szintje. Indokolt e eltávolítani most is az IT-t, vagy türjem a panaszokat, megőrizve a lezártságot. Köszönöm. J

Válasz

Kedves J!

Egy felső fog gyökérkezelése során 4 csatornát keresünk, az esetek 95%-ában ennyi csatornát kell kitisztítani. Amennyiben a beavatkozást nem nagy nagyításon végzik, úgy az esetek döntő többségében nem találják meg a járulékos, 4. csatornát. Sajnos szabad szemmel nem látható a csatorna bemenet.

Amennyiben nem kerül megfelelően kitisztításra egy gyökércsatorna rendszer, úgy az ottmaradt baktériumok panaszt okoznak, az immunrendszer reagál rájuk, gyulladás alakul ki. Ha ilyenkor kinyitják a fogat és nyitva hagyják, a legrosszabb opció. Sajnos ugyan a tünetei enyhülnek, elmúlnak, de a szájüreg felől ismét felülfertőződik az addig már kitisztított csatorna is. Ismét bezárják a fogat a bacikkal együtt, ismét kialakul a gyulladás, és egy ördögi körben találja magát.

Én egy mikroszkópos endodontiai konzultációt javasolnék Önnek, ahol szakorvos kolléga tudna nyilatkozni a fog megtartásának esélyeiről. Ezzel az eljárással még a hasonló problémával küzdő fogak is igen jó százalékban tarthatók, a húzást el lehet kerülni.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk