A fogorvos válaszol

gyökérkezelés

Tisztelt Rendelő!

Júniusban kezdtem el tompa fájdalma érezni a jobb alsó örlőfogaimnál. A 6-os fogam 3 éve volt gyökérkezelve, azóta tünetmentes volt, a 7-es fogamban pedig tömés volt. Érzékenységi vizsgálattal megállapították, hogy a 7-es fogam érzékeny hidegre. Mivel a lyuk nagy volt, ezért végül gyökérkezelés vált szükségessé. Ezt követően azonban másfél hónap után is megmaradt egy minimális tompa fájdalom, ami hol javult, hol romlott picit. Hidegre nem volt már érzékeny, de kopogtatásra minimálisan igen. A fogorvos készített apicalis RTG-t és CT-t is és nem látott problémát, de mivel a kellemetlen érzés nem múlt azzal magyarázta, hogy lehet hogy nem lett eléggé litágítva a gyökércsatorna, ezért újra megnyitotta a fogat, kitisztította, majd újra tömte. Ezt követően az apicalis RTG-en újfent nem látszódott semmiféle elváltozás, vagy gyulladásra utaló jel. Azóta 2 hét telt el, de még mindig megvan ez a tompa fájdalom/diszkomfort érzet a fogamnál.
Lehetséges, hogy maradt még bent gyulladt szövet? Vagy ha a RTG teljesen negatív, akkor lehet, hogy más a baj?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Patrik

Válasz

Kedves Patrik!

Pontos választ ilyen esetben csak szájvizsgálat, és a CT felvétel, illetve a rtg felvételek megtekintését követően tudunk adni Önnek!

Hasonló esetekben a következő sort követjük:

  1. A fogak CT felvételen való értékelése, szájvizsgálattal kiegészítve.
  2. Az íny állapotának ellenőrzése, a készült fogpótlás széli zárásának ellenőrzése. Ínygyulladás is okozhat hasonló tüneteket.
  3. Az állkapocs ízület, illetve a rágóizomzat állapotának ellenőrzése. Sok esetben az állkapocs ízület panaszát a fogon „érzi” a páciens

Természetesen még számos tényezőt meg kell vizsgálni és ki kell zárni, mielőtt véleményt nyilvánítanánk.

Konzultációs időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk