A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés

Tisztelt Orvosok!
Szeretném megkérdezni, hogy a bal alsó 4- és fogam kB. 10 évvel ezelőtt lett gyökérkezelve.A gyökértömés hosszabb lett benne.Panaszt nem okozott sohasem és most sem.Tudomásom szerint nincs a gyökércsúcs körül gyulladás.Érdemes- e ilyen estben, amikor panaszt nem okoz a fog kicseréltetni benne a gyökértömést, vagy rezekálni a későbbi problémák megelőzése miatt?
Másik kérdésem az lenne, hogy mi az előnye és hátránya az egyfázisú implantátumoknak a kétfázisúval szemben?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Amennyiben nem okoz panaszt a régebben gyökérkezelt fog, és CT! felvételen (nem röntgen felvételen!) nem látható gyulladás a gyökércsúcs körül, úgy a cserét nem javasoljuk. Ez alól kivétel lehet az az eset, amikor a fog koronai részének helyreállítása (tömés, betét vagy korona) alászuvasodik, eltörik, vagy kiesik, és így a gyökértömő anyag huzamosabb ideig nyállal érintkezik. Ilyenkor a régi gyökértömés a nyálban található baktériumok miatt felülfertőződik, és a későbbiekben kialakulhat gyulladás a gyökércsúcs körül. Ilyen esetben a koronai rész helyreállítása előtt javasolt lehet a csere.

Amennyiben egyfázisú/kétfázisú implantátum alatt azt érti, hogy az ínyformázó gyógyuló csavar mikor kerül behelyezésre, úgy a kétfázisú rendszert jobbnak tartjuk. Ennek egyetlen hátránya egy 2. „műtét”, ami gyakorlatilag az implantátum felszabadatíását jelenti. Előnye, hogy jobbak a gyógyulás feltételei, hiszei a szájüregi baktérium flórától elzártan gyógyul, illetve amennyiben nincs feszes íny, azt később a megfelelő műtéttel lehet pótolni.

Az egyfázisú rendszereknél magasabb a felülfertőződés esélye, így kisebb az implantátum bent maradásának százalékos aránya, illetve szükség esetén nehezebb a lágyrészek formázása.

 

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk