A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés

Kedves Hölgyem/Uram!
Kb 2hónapja járok hetente,2hetente fogorvoshoz kisebb megszakításokkal(ünnepek,más elfoglaltság)
Elkezdett szuvasodni az egyik fogam, letört belőle egy darab.
Elmentem rá pár hónapra hogy orvosoljam a problémát.
Első alkalommal már kiderült hogy nem tud elzsibbadni az a rész/az a fog így antibiotikum szedése mellett döntött, hogy a gyulladás biztos gátolja a felszívódást az érzéstelenítőnek.
Majd rá 2-3 alkalommal eljutottunk oda nagy fájdalmak árán hogy sikerült lefúrnia addig hogy látja a kamrákat.
Ekkor beletett egy gyógyszeres tömést ami segít az idegeket kivégezni.
Elmondása alapján az egyik kamrában elhaltak az idegek a másikban viszont nem.
Ha csak egy kicsit is hozzányúl, vagy éppen lidokainos vattát tesz bele azonnal kiugrok a székből a fájdalomtól.
Most a másik kamra közelébe tette a gyógyszert, illetve megint antibiotikum a gyulladás miatt hátha egy hét gyógyszer után elhalnak az idegek.
Most van a 3. éjszaka hogy rám jön a fogfájás,de csak estére.
Kérdezném hogy mit tudna nekem ajánlani?Egyszerűen több féle érzéstelenítő sem használ nekem, maga a doktorral semmi bajom sincsen.
Az én problémám ami miatt elhúzódott az egész az a félelem.
Röntgen semmit nem mutatott.
Félek elmenni máshova megmondom őszintén!

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően a fognak két féle gyulladása létezik. Az egyik, amikor a fog élő része (a fogbél, ami ér-ideg képleteket tartalmaz) átmegy élőből halottba. Ez egy igen nagy, heves, kínzó fájdalommal is járó folyamat lehet, amit pulpitisnek, fogbél gyulladásnak hívunk. Ezt bizonyos esetekben valóban nehéz lehet elérzésteleníteni, főlag alsó fogak esetében.

A másik típus, amikor a fogbél már régebben elhalt – esetleg a fog már gyökértöméssel is rendelkezik – , és a gyökerek végén, a gyökércsúcson megjelenik egy krónikus gyulladás. Itt már nem a fog fáj, a csont állományát pusztítja egy granuloma vagy cysta, okozója pedig a nem megfelelően kitisztított gyökércsatorna rendszer.

A két gyulladás típus ritkán, de egy fogon belül is jelen lehet.

Sajnos az antibiotikum nem fog hatni az élő szövetre, az érzéstelenítés ettől nem lesz hatásosabb. Antibiotikum kúrát alapvetően más esetben szoktunk felírni.

Azok a kémiai anyagok, amiket a fogbélbe helyeznek, hogy a még élő, de igen gyulladt szövetet előljék pedig nem lehetnek a fogon belül 24-72 óránál tovább. Általában ennyi idő alatt kifejtik hatásukat.

Hasonló esetben a fog megnyitásakor a fogbélbe szoktunk adni közvetlenül egy érzéstelenítőt, ami az első pár másodpercben okoz fájdalmat, majd szépen ez a fájdalom alább hagy. Ezt követően lehet a gyökércsatorna rendszert teljes hosszon kitisztítani, így a továbbiakban fájdalommal a beavatkozás már nem jár.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk