A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A bal alsó 7-es fogam gyökérkezelése zajlik, mely elvileg 3 csatornás. A fogorvos csak 2 csatornát talált, és mondta, hogy nem furkálná tovább a 3. keresése miatt a gyökeret, nehogy leérjen az állcsontig, emiatt kis CT-t javasolt. Mondta, hogy így is betömheti, de garanciát akkor nem vállal rá.
Kérdésem az lenne, mennyire indokolt ebben az esetben a CT; lehet, hogy nincs is 3. csatorna?
Illetve ha mégis van 3. csatorna, csak elérhetetlen helyen, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Belányi Mariann

Válasz

Kedves Mariann!

Egy alsó hetes nagyörlő fog az esetek döntő többségében 3 csatornás, azonban szép számmal előfordul egy 4. csatorna is. Utóbbit minden alsó nagyörlő esetében leellenőrzünk, hogy  van-e. Előfordul olyan lefutás is, hogy csak 2 vagy 1 csatornát található a fogban, de az viszonylag ritka.

A beavatkozást Önnél minden bizonnyal hagyományos technikával végzik, azaz nem használnak nagyítást a gyökértömés elkészítséséhez. Amennyiben feltáratlanul marad egy gyökércsatorna, és az nem kerül kitisztításra, úgy igen nagy eséllyel krónikus gyulladás alakul ki pár éven belül a fog gyökércsúcsi részén. Ugyan ebben a közegben akkor pedig a fog eltávolítását fogják javasolni, hiszen egyszer már megpróbálták, és nem találták a hiányzó csatornát.

A mikroszkópos gyökérkezeléseknél a munkanagyítás 10-20x, és egy ilyen, hagyományos keretek között nem látható csatorna megtalálásának lehetősége szinte 100%

Én mindenképpen egy mikroszkópos endodonciai konzultációt javasolnék, majd a fog további kezelését az említett technika szerint.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk