A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés/betőrt tű

K. Adrienn

Kedves Dr Úr/Nő!

Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdett fájni a jobb alsó fogam(6-os azt hiszem),betömték de ugyan úgy fájt elmentem egy másik kollégához és kértem egy töméscserét. Itt kiderült hogy maradt még alatta szuvasodás…a fájdalom megmaradt ezért nekiláttunk a gyökérkezelésnek.
A gyökérkezelés után a fájdalom még mindig fenn állt( ez volt az ideiglenes tömés), beszedtem 1doboz augmentint. Most hogy tágította az orvos és tovább piszkálta beletőrte a tűt amit csak a rtgn után közölt. Mutatta hogy állítólag sikeresen végigtömte a fogcsatornát és gondot nem okoz( nagyon görbe a csatorna),ilyen előfordul. Jelzésként írom, másnap hajolni nem tudtam mert úgy éreztem kiszakad a fogam a helyéről…kb 2napig.A gondom az hogy ez a tömés hétfőn volt…ma péntek van és még mindig fáj,de a sok tátogástól vagy a kezeléstől úgy érzem az állkapcsom jobb oldalon sincs rendben,fáj…ahogy alulról megnyomom a fognál is fáj, a fog kocogtatásra továbbra is fáj, egész nap sajog.
Attól félek túltolt valamit vagy begyullad az állkapcsom és a „méregdrága” kezelések a fogammal együtt kuka.

( Egy egyéb kérdésem lenne,normális hogy az injekciótól a szememig bezsibbadtam,még a fülem porc részét se éreztem legutóbb?)

Mit tudok még tenni? Vagy húzassam ki?( Erre épült volna később 1híd.

Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Gyökérkezelést követően teljesen normális, ha pár napig fáj egy fog. Természetesen az elviselhetetlen, fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom nem tartozik ebbe a kategóriába.

Sajnálatos módon az úgynevezett tűtörés a kezelés szövődménye lehet és bármely, gyökérkezeléssel foglalkozó kollégánál előfordulhat. Igaz ez a mikroszkópos technikával készülő gyökértömésekre is. Ott annyi a különbség, hogy nagy nagyításon a betört eszközt az esetek döntő többségében el tudjuk távolítani. Általában egy a gyökércsatornában szeparálódott eszköz darab eltávolíthatósága függ annak helyétől (milyen „mélyen” tört be, ha görbe a csatorna akkor a görbület alatt, vagy felett helyezkedik el stb…).

Az alsó rágófogakban jellemzően az elülső gyökérbe szokott törni az eszköz. Itt 2-3 csatorna található. Az esetek egy jó részében az itt található csatornák közös kimeneti ponttal rendelkeznek a gyökér végén. Ilyenkor döntően a nyelve felöli csatorna egyenesebb és a pofi rész felöli csatorna kanyarodik bele a nyelv felöli csatornába, tehát ez görbébb. Ez szokott lenni a tipikus tűtörési hely alsó rágófogak esetében.

Maga a tű törése problémát csak akkor okoz, ha a betört eszköz utáni terület nem volt addig kellő mértékben kifertőtlenítve, így ott baktériumok maradtak, illetve az idegen test miatt a csatorna már nem átjárható, így a fennmaradó gyökércsúcsi szakaszt kitisztítani már nem lehet. Az előbb említett esetben, amennyiben a csatornák közös kimeneteli ponttal rendelkeznek, úgy a bent maradt eszköz nem feltétlen fog gondot okozni, hiszen a másik csatorna felől tisztítható a gyökércsúcs utolsó szakasza.

Azt, hogy a kezelés így sikeres lesz-e több dolog befolyásolja. Volt-e már kialakult gyulladás a gyökércsúcs körül? Milyen a csatornák lefutása, közösek-e vagy két különálló csatorna van? A kezelés mely fázisában történt a tűtörés, volt-e megfelelő vegyszeres átöblítésre lehetőség stb…? 

A csatornák pontos lefutását egy CBCT felvétel mutatja meg pontosan. Ennek tükrében mi sem szoktuk minden esetben eltávolítani a betört eszközt. Pontos kezelési tervhez természetesen több információra van szükség, melyekre egy személyes konzultávió alkalmával tudunk szert tenni.

Az, hogy jelen pillanatban panaszos a fog, még nem jelenti azt, hogy ez a kezelés hosszú távon sikertelen lesz, mint fentebb írtam, ehhez több információra, és egy kis időre van szükség. Viszont hasonló esetben, amíg ki nem derül, a kezelés sikeres volt-e, a végleges hídpótlás felhelyezése nem javasolt. Ilyenkor úgynevezett hosszú távú ideiglenes hidat szoktunk csinálni. Ezt is fogtechnikus készíti lenyomat alapján, kemény műanyagból. A következő kb. 1,5 évben, amíg a fog fél évenként esedékes kontrolljai le nem zajlanak, a páciens ezt viseli. Fél évenként történik a gyökérkezelt fogról egy kontroll rtg felvétel, és amennyiben hosszú távon panaszmentes a fog, és nem alakul ki a gyökércsúcs körül gyulladás, úgy a végleges pótlás elkészíthető. Ellenkező esetben javasolt a fog újra gyökérkezelése és a betört eszköz eltávolítása mikroszkópos technikával. 

Semmiképp nem a foghúzás a következő lépés! Fennmaradó panaszok esetén a gyökértömés cseréjét javasoljuk mikroszkópos technikával.

Üdvözlettel:

Uniklinik

u.i.: Az érzéstelenítéskor tapasztaltak normálisnak számítanak.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk