A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés, ciszta

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Még februárban készült panoráma röntgen a fogaimról, ami a körzeti fogorvosom szerint kimutatta, hogy az alsó 1-es fognál ciszta található. A fogrovosom szerint az egyes fog gyökerét kezelni kell, s ha ezután sem múlik a ciszta, akkor szájsebészetre kell mennem. A kérdésem az lenne, hogy nincs más megoldás a gyökérkezésen kívül? Ezzel a fogammal nincs semmilyen panaszom, nem érzékeny stb. (Pici rész le van törve belőle). Ha gyökérkezelik nem fog elszürkülni, s vajon meddig tudom megtartani? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Bodnárné Andrea

Válasz

Kedves Andrea!

Amennyiben szeretné megtartani a fogát, az egyetlen lehetőség a gyökérkezelés.

Amikor egy fogbél elhal, a szájüregi baktériumok a fog belsejében lévő „bomló” szöveten elszaporodnak. Erre immunrendszere a gyökércsúcson, – a fogból való kijáratnál – gyulladással reagál. Ez a gyulladás látható a panoráma rtg felvételen. A gyökérkezelés a gyökércsatorna rendszer teljes tisztítását célozza meg. Ha megszínük az ok, megszűnik a gyulladás.

Egy jól sikerült gyökérkezelés esetén 95% esély van a fog gyógyulására. Valóban, előfordul olyan eset, amikor a gyulladást nem tudja a szervezet meggyógyítani, ilyenkor szájsebészeti beavatkozás válik szükségessé. Itt szeretném kihangsúlyozni azt a tényt, hogy a hagyományos eljárással gyökérkezelt fogak esetében a siker aránya 55-60% körül mozog, mag az úgynevezett mikroszkópos technikával készült fogakra vonatkozik a 95%-os sikerarány.

Sok esetben az alsó front fogak hordoznak egy 2. csatornát, amit szabad szemmel végzett gyökérkezelés közben megtalálni szinte lehetetlen. Amennyiben feltáratlan csatorna marad a fogban, úgy a gyulladás nem fog elmúlni. Az ilyenkor elvégzett szájsebészeti beavatkozás (rezekció) sem fogja megoldani a dolgot, hiszen a probléma forrását, a feltáratlan gyökércsatorna szakaszt a szájsebész nem távolítja el, csak a gyökércsúcsot. Sajnos manapság is azt látjuk, sok esetben ez a hibás séma vezet a fogak elvesztéséhez. Amennyiben egy gyökérkezelés elsőre nem sikeres, és az nem az elérhető legjobb technikával készült (mikroszkópos gyökérkezelés) úgy nem a szájsebészeti beavatkozás az első választandó lépés, hanem a gyökértömés csere.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk