A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés előtt álló fog- lila/fekete, duzzadt íny

S. Martina

Kedves Uniklinik!
Van egy alsó, leghátsó fogam, amely rettenetesen fájt még márciusban, nem bírtam éjjel aludni, csak ülve. Nagyon be volt gyulladva, nem tudták gyökérkezelni, ezért ideiglenes gyógyszer tömést tettek bele, amíg lehúzódik a gyulladás. Elmúlt a fájdalom, semmi panaszom nem volt. A járvány ideje alatt nem tudtak fogadni, ezért nem volt lehetőségem visszamenni. 3 hete esett csak ki a gyógyszeres tömés, vissza is mentem. Csütörtökön újabb gyógyszeres tömést tettek be. Tegnapról mára a fogam körül lilás, feketés lett az íny, és fel van duzzadva, a fogamat szinte ellepi. Fájni nem fáj egyáltalán, csak ha szándékosan megnyomom az ujjammal. Mi lehet a probléma? Múlt csütörtökön azt mondták, miután látták a panoráma-röntgen felvételt, hogy megmenthető a fog, és majd 6.-án gyökérkezelik. Nagyon aggódom. Hétfőn mindenképp odamegyek, hátha tudnak rá vetni egy pillantást. Nagyon nagy a baj?

Köszönettel,
Martina

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Röntgen vagy CT felvétel nélkül sajnos nem lehet a fog megtarthatóságáról nyilatkozni. Az új lezárást követően megjelenő duzzanat miatt a fogat – amennyiben valóban megtartható – ismét meg kell nyitni, a gyökércsatornákat át kell tisztítani, szükség esetén a duzzanatot okozó váladékot le kell vezetni. Javaslom, mindenképp keresse fel kezelőorvosát mihamarabb, a gyökérkezelés maximális sikere érdekében pedig javasolt lenne, hogy endodontus specialistához forduljon a kezelés befejezésével. 

Üdvözlettel 

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk