A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés fájdalom

B. Daniella

Kedves Doktor úr/ Doktor nő!

Februárban indult el a mikroszkópos gyökérkezelésem, amelynek a lezárása ebben a hónapban történt volna, de sajnos a vírus közbe szólt. Körülbelül 2 hete sürgősségi esetként elláttak, mert a gyökérkezelt fogam nagyon elkezdett fájni, lüktetni, nem húzta le semmilyen gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító. Kicserélték a tömést és azt mondták, hogy sajnos elszaporodtak a baktériumok és a csonthártya van gyulladásban. Kaptam antibiotikumot, amit másnap kiváltottam, mert iszonyatosan elkezdett fájni a kezelés után a gyulladt rész. Ez segített, mert már nincs konkrét fájdalom a fogamban már attól, hogy a nyelvem hozzáér, csak néha belenyilal. Azonban azóta is érzem a lüktetést a fogamban, ínyemben és ez utóbbi be is van dagadva. Azután érdeklődnék, hogy mi a tapasztalat, meddig szokott ez a lüktető érzés egy csonthártya gyulladás esetén fennállni, és van e esély a spontán gyógyulásra? Illetve az érdekelne még, hogy ilyen gyulladás esetén mire lehet számítani gyökérkezelés további lépéseivel kapcsolatban? Elnézést a sok kérdésért, de már 6. alkalommal lett kezelve ez a fog (nem Önöknél kezdődött a kálváriám), és a gyökérkezeléssel azt gondoltam végre megoldódik az ügy, de folyamatosan van valami probléma vele és már nagyon szeretném látni a végét, vagy azt, hogy még mire lehet számítani.

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

Üdvözlettel,
Daniella

Válasz

Kedves Kérdező!

A pontos válaszhoz kellene látnom egy CT felvételt, hogy tudjuk, mekkora elváltozással állunk szemben. Egy ilyen esetben nagyon sok minden befolyásolja, hogy milyen irányban halad a történet. Pl.: nem mindegy, hogy a fog gyökércsúcsi részén volt-e már elváltozás régebb óta, annak mekkora a kiterjedése, vagy pl.: egy „frissen” elhalt fogról van-e szó. A pontos válaszhoz sajnos nagyon kevés információm van.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy elváltozás, annál kisebb az esély arra, hogy spontán gyógyul, így néha szükség lehet pl. sebészi kiegészítésre a gyökértömést követően. Ezeknél a nagy elváltozásoknál egyébként az, hogy hosszabb időre gyógyszeres lezárást kap, általában pozitívan hat.

A csonthártya gyulladás egy jól sikerült gyökérkezelés után nem egy szokványos szövődmény, de előfordul. Antibiotikummal megtámogatva általában szépen rendbe tud jönni, és panaszmentessé tud válni egy ilyen eset is.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk