A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés során betört tű

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne, hogy nekem a jobb felső 4 fogamba beletőrt egy reciprokos tű,jelenleg gyógyszeres tömés van a fogamba+ideiglenes tömés. Megmenthető így is a fogam vagy esélytelen? CT-n látszik hogy a két gyökerem összeér,illetve a doktornő kézi tűvel az elején megtágítgatta illetve egyszer át lett öblítve és utána történt a gépi tű törés sajnos. Másik kérdésem, hogy ha így lenne letömve a fogam ez a betört tű darabka mennyire káros a szervezetre vagy nem lenne ettől bajom? Illetva ha a tűt kivennék és az orvosom befejezné a kezelést akkor a fog rendbe jöhetne?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

A betört eszköz akkor okoz problémát, ha akadályozza a további csatorna szakasz kitisztítását, így az baktériumokkal fertőzött marad, vagy a tűről befertőződik.

Alapvetően javasolnám mikroszkópos gyökérkezelésben jártas szakorvos felkeresését. Pontos válaszhoz számos kérdést kell még megválaszolni, pl.: volt-e kofferdam izolálás, milyen vegyszereket használtak átöblítésnak stbstbstb… Ezen kérdések megválaszolása mellett sem lehet előre megmondani, hogy a későbbiekben kialakul-e elváltozás a gyökércsúcson vagy nem.

Egy ilyen eset nem indokolja a fog eltávolítását, ugyanis megfelelő, hozzáértő, a témában jártas szakorvos 95%-os eséllyel meg tudja menteni a fogat.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk