A fogorvos válaszol

gyökérkezelés-túltömés?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!2011. december 9-én gyökérkezelték a jobb lent 7-es a fogamat. Az orvos 4 gyökércsatornát talált, azt mondta a 4. nagyon szűk volt. Több injekciót is kaptam, mert közben is volt néhány pont ahol nagyon nagyon fájt a gyökerek tisztítása. Egy hét múlva, 16-án kellett visszamennem, ekkor egy gyors tisztítás történt, injekció nélkül, de ismét hatalmas szúró fájdalmat éreztem néhány tisztogató mozdulatnál. Az orvos betömte a fogamat és utána elmondta, hogy azért volt néhol érzékeny a fog, mert „átszakadt” a gyökércsatorna (hogy egy vagy több, arra nem emlékszem hogy mondta volna). Elmagyarázta, hogy 1-2 hétig fájni fog (úgy fogalmazott hogy érezni fogom) azt a tömött fogat, mert a tömésnek fel kell szívódnia és amíg ez nem történik meg, irritáció áll fenn. Az a fog azóta is fájdogál, vagyis inkább valami nyomó, szúró, feszítő érzést tapasztalok, szinte folyamatosan. Annyira nem fáj hogy gyógyszeresen csillapítani kellene, inkább nagyon idegesítő, nyugtalanító. Néha pedig olyan, mintha a jobb fülemet is tompán „érezném”. A fogorvos türelemre intett, szerinte minden rendben van. Azt még hozzá tenném, hogy röntgenezés nem történt.Úgy gondolom hogy túltömte a doktor a fogamat. Valóban így lehet ez? Az általam leírt érzés teljesen normális, nyugodjak meg; vagy esetleg tennem kellene valamit, félnem kellene valamilyen következménytől?Válaszát előre is köszönöm!Szántó Orsolya

Válasz

Ha egy minimális mennyiségű gyökértömőanyag túlmegy a gyökércsúcson, az általában nem okoz problémát, amennyiben viszont nagyobb adag kerül a csontba, vagy a gyökértömés nem zárja le megfelelően a fogat, folyamatos panaszok, gyökércsúcsi gyulladás alakulhat ki, vagy a már meglevő állandósulhat. Tökéletes gyökértömés mellett is előfordulhat, hogy a fog körüli csont még egy ideig panaszos, a fent említett problémák kizárása végett javaslom a foga megröntgenezését. A röntgenlelet alapján lehet az esetleges további teendőket megítélni.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk