A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés utan

T. Veronika

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos azt kell, hogy mondjam, már a fog nyitva hagyása sem volt egy szerencsés lépés. A modern endodonciában ezt a fajta kezelési protokollt kerüljük.

Fájdalma nem valószínű, hogy lesz, pont emiatt volt régen népszerű eljárás a fogak nyitva hagyása. Ilyenkor sajnos azonban a szájüregi baktériumok gond nélkül jutnak be a gyökérbe, illetve a gyökér csúcs környékére. A legjobb lépés az lenne, ha minél előbb rendesen ki lenne tisztitva minden csatorna, és a megfelelő gyógyszeres kezeléssel le lenne zárva a fog.

A nyitva kezelt fogak bezárásánál gyakran tapasztalhatóak utópanaszok, amik esetleg egy újbóli kontroll vizsgálatot igényelhetnek, esetleg antibiotikum szedését. Emiatt talán szerencsésebb, ha nyitva marad a fog, amíg a helyzet nem rendeződik. Nem lehetetlen akár több hónapja nyitva levő fogak megfelelő ellátása, csak általában időben elhúzódó kezelést igényel.

Fájdalom esetén, akut páciensként ellátható. Ebben az esetben egy gyors, szakszerű tisztítás után a megfelelő gyógyszerrel lezárva, és antibiotikum recepttel ellátva szerintem megoldható a dolog.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk