A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés után….

P. Dóra

Tisztelt Doktor Nő/Úr !

December elején,jobb felső 4-es fogam picit érzékeny volt, ezért felkerestem a fogorvosomat hogy biztos lukas, tömjük be. Látszólag jó volt a fog, épp, hogy csak a „piszkálóját” tudta beledugni a lyukba, de miután kifúrta azt mondta, hogy nagyon szuvas volt. A tömés után jelezte, ha hidegre melegre érzékeny lesz, vagy továbbra is probléma lesz vele, gyökérkezelni kell. Decemberben egész hónapban fájt,(nem elviselhetetlenül, de folyamatosan minden nap érzetem, hogy ott van valami baj. ), ezért januárban (az én orvosom szabadásgon volt)egy másik rendelőben elvégezték a gyökérkezelést, egy hét múlva a gyökér tömést, de mikor mentem volna vissza, hogy az ideiglenes tömés helyett véglegesen betömjék jeleztem, hogy még mindig minden egyes nap fáj az a bizonyos gyökérkezelt fogam. Mosásnál, vagy ha megkocogtatom, vagy rágásnál még mindig érzékeny. Ezután kaptam 1 hét antibiotikumot, hogy lehet gyulladás van, majd ettől biztos jobb lesz. Azóta eltelt még 4 hét a fogam még mindig fáj. A röntgen felvételeket közben elküldtem az orvosomnak, aki azt mondta, hogy a gyökér tömés amit lát az jó, de mivel a gyökér vége elég kacskaringós, lehet ez lehet a probléma. Azt mondta várjunk még néhány hetet(bár már 2,5 hónapja várunk ) , és ha nem szűnik meg a fájdalom, akkor szájsebész elvégzi a gyökércsúcs amputációt, mert akkor biztos ott lehet a baj, a gyökér végénél. Ettől a beavatkozástól nagyon tartok, mivel utána olvastam ennek a beavatkozásnak, és nem sok jót írnak róla, és elég hosszú a gyógyulási idő is ahogy láttam. Bár én nem értek hozzá, és lehet tényleg csak ez a megoldás még a húzás előtt. A leírtak alapján esetleg látnak más lehetőséget, vagy tényleg csak a rezekció vagy a húzás lehet. ( ha szükésges röntgenfelvételeket is tudok küldeni)
Nagyon köszönöm, ha válaszolnak.
Üdvözlettel: Pótári Dóra

Válasz

Kedves Dóra!

Egy jól kivitelezett gyökérkezelés után is előfordulhatnak panaszok, ráharapási érzékenység, kocogtatásra, elektromos fogkefe használatára, tehát rezgésre jelentkező fájdalom. Ezek rendszerint 3 hónapon belül még a legextrémebb esetben is elmúlnak, illetve semmiképpen sem nagy fájdalmak. Egy a gyökérkezelést követően tartósan panaszos fog esetén több dolog is előfordulhat.

Ha tényleg görbe a gyökércsatorna, előfordulhat, hogy nem sikerült a kezelőorvosnak eljutni a végéig, így kitisztítani sem tudta megfelelően a gyökércsúcs utolsó, a kezelés szempontjából legfontosabb utolsó harmadát.

Maradhatott fel nem tárt csatorna. Az esetek közel felében ezek a fogak rendelkezhetnek járulékos csatornával, vagy csatornaszakasszal, amit szabad szemmel végzett gyökérkezelés esetén nem biztos, hogy az orvos megtalál, hiszen nem látja a csatornabemenetet. Adott esetben lehet a gyökércsúcs körül is ilyen eltérés.

Hagyományos technikával végzett kezelés esetén az átöblítés (tehát a vegyszeres kezelés) technikája eltér a mikroszkópos technikánál alkalmazottól. Amennyiben az átöblítés sikertelen volt, úgy lehetnek hasonló panaszok hosszútávon.

Én egyáltalán nem a resectioit javasolnám, mint első választandó lépés. Ugyanis, ha fel nem tárt csatorna okozza a problémát, vagy elégtelen átöblítés, hiába a műtét, a terület a kikezeletlen gyökér miatt újrafertőződhet. Ilyen esetben egy CT felvétel készítése lenne az első lépés, ahol 3D-ban lehet megítélni, maradt-e valahol fel nem tárt csatorna, van-e elváltozás a gyökércsúcs körül, valóban a teljes hosszon sikerült-e megtömni a csatornát/csatornákat. Ezt a CT felvételt mérlegelve döntenék egy esetleges nagyításon végzett (mikroszkópos) újrakezelésről, vagy a műtétről. Az antibiotikummal az a baj, hogy önmagában nem fogja megoldani az okot, hiszen nem oki terápia, csak segít az immunrendszernek kicsit.

Összességében egy jól kivitelezett gyökértömés az esetek 99%-ban 3-6 hónapon belül teljesen tünetmentessé válik, és nagyon ritka az az eset, hogy a panaszok hosszú távon fennállnak.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk