A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés után a gyógytömés mellett „érdekes” fájdalom

Tisztelt Rendelő!Sajnos nem vagyok szerencsés a fogak terén, s emiatt elég sok gyökérkezelt fogam van. A gyökérkezelések nem mindig sikeresek, amelyek egy része annak tudható be, hogy munkanélküliségem okán OEP támogatott helyre tudok csak járni. Emiatt volt, hogy 6 hónapnyi kezelésnek húzás lett a vége.:( Ezért már nagyon félek, ha újabb fogamról derül ki, hogy gyökérkezelni kell. Éppen két felső fogam régi gyökértömésének cseréjére (+további gyökérkezelésére) mentem volna az orvoshoz, amikor este egy teljesen másik (jobb 1-es metsző) fogam erősen fájni kezdett. A fog melegre rosszabbodott, hidegre javult. Reggelre már a fog pusztán érintéstől is nagyon fájt, főleg alulról felfelé való nyomásra volt igen érzékeny. Az orvos megállapította, hogy feltehetőleg elhalt. Feltárta, ami alatt mégis fájt (tehát teljesen nem halhatott el), s viszonylag gyorsan gyökérkezelte. (a másik két foggal nem tudott így foglalkozni, azokban gyógyszeres tömés maradt) Ahogy megfigyeltem semmilyen módszerrel (fújáson kívül) nem szárította a metszőfog gyökerét, hanem rögtön „laza tömést” tett bele, hogy addig is fedve legyen, amíg ő a szabadságról visszaér. Első nap nem volt panaszom, de második nap néha fellobbanó, majd elmúló, de főleg estére jelentkező „érdekes” fájdalom kezdődött a fogamban, ami reggelre mindig elmúlt. A fog „magától” nem fáj, fájdalomcsillapítást nem igényel, azonban ezekben az esetekben (tehát főleg estére kelve) a frontoldalról megnyomva, vagy ha akár megmozdítom az orromat, vagy a felső ajkam megnyomja a fogat, fáj. Olyan érzésem van, hogy talán nem a fog belül, hanem azon kívül keletkezhetett valami, ami ezt a furcsa fájdalmat okozza. A fog hátuljától nyomva nem fáj, csak ha elölről hátrafelé nyomjuk. Ráharapni se nagyon mernék. Kérdésem, hogy megvárjam-e az orvosomat, amíg visszajön a szabadságról (még 7 nap), és elég, ha akkor ellátja a fogat, vagy ezt sürgősen újra fel kellene tárni? Ismétlem, nem kell fájd. csillapítót bevennem, csak idegileg őröl fel a dolog, hogy esetleg elveszíthetek újra egy fogat, vagy netán ezt is rezekálni kell, mint a mellette lévő két fogat. Vagy lehet, hogy egy ilyen fájdalom a gyógytömés mellett teljesen normálisnak mondható? Miért lehet az, hogy korábban két fogamat is különböző „maszek” orvos azonnal,egy ülésben, ámbátor hosszas munkával, gyökérkezelni tudta és be tudta tömni végleges töméssel, míg más orvosokhoz többször, sőt, mint említettem egyik fogammal 6 hónapig kellett visszajárnom gyökérkezelésre, és az mégis sikertelen volt? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kérem, ne várjon tovább. A fogról röntgenfelvétel készítése szükséges, majd nagyy valószínűséggel gyógyszeresn ismételten le kellenne zárni, de úgy, hogy a gyökércsatorna ne tudjon kommunikálni a szájüreggel.

A fájdalom legvalószínűbb oka, hogy felülfertőződött a gyökércsatorna, és a gyökércsúcs körül levő krónikus gyulladás akuttá, hirtelen fellángolóvá vált.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk