A fogorvos válaszol

Gyökérkezelés után fáj a fog

Tisztelt Hölgyem/Uram!Tavaly decemberben gyökérkezelték az egyik fogamat 3 lépésben, először gyógyszeres tömés, két nappal később újabb gyógyszeres, majd gyökértömés. Nem is volt vele egészen mostanáig. Két nappal ezelőtt disznótepertőt ettem és véletlenül ráharaptam erősebben a héjára, azóta a gyökérkezelt fog (vagy a mellette lévő?) érzékeny a ráharapásra, és ha ráharapok a fogra vagy megkocogtatom, fájdalmat érzek. Nem kibírhatatlanul fáj úgy, mint a gyökérkezelés előtt, de fáj. Ez mitől lehet? Ha már nincs benne ideg mi fájhat benne és miért? Mit lehet tenni, hogy elmúljon a fájdalom?

Válasz

A legrosszabb esetben a foga megrepedt, vagy eltört, a törésvonalon keresztül a csont befertőződik, ilyenkor, ha a törésvonal mélyen ínyszél alatt fut, a fogat nem lehet megmenteni. Egy másik lehetőség az, ha az érintett fog gyökércsúcsán már korábban kialakult gyulladás található, az az erős ráharapásra „fellobbanhat”, ráharapási érzékenység alakul ki. Ebben az esetben a gyulladás általában megszüntethető. A leggyakoribb és legenyhébb következménye egy ráharapási traumának a fogat rögzítő gyökérhártyarés „izgalma”. Mint minden lágyrészsérülésnél, a behatás duzzanatot eredményez, azonban a csont és a gyökérhártyarés nem tud jelentősen tágulni, ezért a nyomásfokozódás miatt a fog minimálisan kiemelkedik a fogágyból, de ez épp elég ahhoz, hogy nyomásra, ráharapásra fájdalmassá váljon. Ez a tünet általában önmagától gyógyul, de a panaszok több napig is fennállnak.

Azt javaslom, keresse fel fogorvosát, szükséges kizárni a két első lehetőséget! Addig is puhább, pépesebb étrendet javaslok!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk